Så går valet till

Din vallokal står angiven på ditt röstkort. På röstkortet står även vallokalens adress och vilken tid vallokalen är öppen på valdagen den 9 juni. På Valmyndighetens webbplats finns en lista med kartor och adresser till alla vallokaler i Töreboda kommun.

Valnämnden i Törebods kommun planerar och genomför valet. Nämnden har ansvar för att valprocessen genomförs korrekt och effektivt. Utöver att tillhandahålla material och ordna fram lokaler ingår det även i valnämndens uppdrag att rekrytera och utbilda den personal som behövs.

Vem får rösta?

För att ha rätt att rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 9 juni. Det gäller för alla val. Dessutom finns det särskilda regler för de olika valen. Om du har rösträtt får du ett röstkort med posten. Du kommer att få ditt röstkort med posten senast den 22 maj där det står vilka val du har rätt att rösta i. På röstkortet står det också vilken vallokal du kan rösta i och vallokalens öppettider.

Så fungerar rösträkningen

Röster, det vill säga valsedlar, räknas för hand i flera omgångar. Alla röster räknas två gånger. Vid varje tillfälle kontrolleras rösterna flera gånger. Allt är öppet för insyn från allmänheten och valsedlarna sparas till nästa val. Om det skulle behövas kan rösterna räknas om på samma sätt.

Preliminärt valresultat

En preliminär rösträkning genomförs i två steg hos kommunerna. Dels på valnatten den 9 juni 2024, dels på onsdagen efter valdagen – i år den 12 juni. Den preliminära rösträkningen kan även fortsätta på torsdagen.

Valnämnden i Töreboda kommer att räkna de förtidsröster som inkommit till valnämnden efter valdagen i vallokalen i Gjutaren (Järnvägsgatan 6, Töreboda), onsdagen den 12 juni med början klockan 8.00. Allmänheten är välkommen.

Valresultat

Du kan se resultatet av valet på Valmyndighetens webbplats.

Publicerad: 02 januari 2024 Uppdaterad: 24 maj 2024

Kontakt

För frågor om röstningen i Töreboda kommun0729-78 00 70

Relaterad information