Välkommen till Töreboda bibliotek - en del av Bibliotek Mellansjö.
Bibliotek Mellansjö är ett samarbete mellan kommunerna Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda.
Vi har en gemensam katalog där du kan hitta böcker, Tv-spel, tidskrifter och mycket annat som finns på alla våra bibliotek. Du kan reservera det du vill ha och vi skickar till det bibliotek där du vill hämta dem.
Töreboda bibliotek är ett meröppet bibliotek vilket innebär att låntagare över 18 år kan få tillgång till lokalen under tider när det är obemannat.
Det är alltid gratis att komma in på biblioteket. Här går det bra att låna böcker, använda wifi, läsa tidningar och tidskrifter, använda våra datorer eller kopiera. Det finns också TV-spel och brädspel för utlån. I Moholm och Älgarås finns kommunens biblioteksfilialer.
Du kan få hjälp med digitala frågor och tillgång till olika bibliotekstjänster på alla tre biblioteken. Kontakta biblioteken vid frågor.
Det finns e-tjänster som är tillgängliga dygnet runt:
På biblioteket anordnas event och aktiviteter för alla åldrar till exempel barnteater, utställningar, författarbesök och föreläsningar. Här hittar du bibliotekets program. För att få mer information följ länkarna till Västsveriges evenemangskalender.
Vill du ställa ut? Hålla i en aktivitet? Skapa ett event? Eller finns det något du vill prata om eller visa andra? Kontakta biblioteket för att komma igång. Vi har utställningsskärmar, en glasmonter, teknik och ett öppet golv.
Meröppetlåntagare kommer in på biblioteket alla dagar i veckan.
Ett meröppet bibliotek innebär att du kan använda biblioteket även när det är obemannat. Alltså utanför bibliotekets ordinarie öppettider.
Det meröppna biblioteket är öppet alla dagar i veckan även när inte personal finns på plats. Med en nyckelbricka och en PIN-kod kan du som låntagare låsa upp dörren och gå in. Om ni är ett sällskap av meröppet-användare ska var och en logga in med sin nyckelbricka. Vuxna har ansvar för minderåriga i sitt sällskap.
Som meröppetanvändare kan du låna och lämna böcker eller annan media och få tillgång till våra publika datorer. Bibliotekslokalen står öppen att användas för studier. Det finns gratis wifi. Om ditt lånekort är spärrat medges ej tillgång till Meröppet. Kontakta personalen så hjälper vi dig att komma igång!
Återlämna, låna och låna om böcker och annan media i självbetjäningsautomaten. Biblioteket har en sökdator för bibliotekskatalogen på vardera våningen. Här går det bra att söka efter böcker, reservera och låna om. Reserverade böcker hämtas från reservationsvagnen och lånas i självbetjäningsautomaten. På reservationsvagnen står böckerna i nummerordning efter det låntagarnummer som kommit i meddelandet från biblioteket.
Som meröppetanvändare förbinder du dig att:
Biblioteket har ett trådlöst nätverk som får användas av alla. Helt gratis.
För att logga in på det trådlösa nätverket behöver du befinna dig på ett av våra bibliotek:
Ditt konto gäller i 24 timmar. Sedan får du skapa ett nytt.
På Töreboda bibliotek finns det tre publika datorer som är gratis att använda. På Moholms och Älgarås bibliotek finns det en varsin publik dator.
Töreboda bibliotek har en kopiator som kan kopiera, skanna och skriva ut i färg eller svartvitt. Personal hjälper dig vid behov men du kan och får använda kopiatorn själv.
På Moholms och Älgarås bibliotek finns det en varsin skrivare som kan skriva ut i A4 och i svartvitt.
Töreboda bibliotek har en kopiator som kan skriva ut, kopiera och scanna. På Moholms och Älgarås bibliotek kan du skriva ut i svartvitt.
Kopiering och utskrift i svartvitt:
Kopiering och utskrift i färg:
Kopiering och utskrift i svartvitt:
Kopiering och utskrift i färg:
Laminering:
På biblioteket får alla vara. Varmt välkomna!
Det är gratis att låna böcker och annan media samt använda bibliotekets datorer. Det du lånar kan lämnas tillbaka på alla våra åtta folkbibliotek. För att låna film och TV-spel behöver du vara 16 år.
För att låna på biblioteken behöver du ett Lånekort. Du måste legitimera dig på biblioteket för att få ett kort. Det går även att skriva på ett låntagaravtal digitalt. Om du är under 16 år krävs vårdnadshavares underskrift på låntagaravtalet. Första bibliotekskortet är gratis. Om du tappar bort eller förstör det kostar ett nytt kort 10 kronor.
Det går även att skriva på ett låntagaravtal digitalt.
Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att spärra kortet. Detta gör du genom att kontakta ditt bibliotek. Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Vårdnadshavaren ansvarar för barnets bibliotekskort och lån samt är ansvarig för eventuella kostnader som kan uppstå i samband med lån.
När du signerar ditt låntagaravtal samtycker du till att dina låntagaruppgifter hamnar i bibliotekens gemensamma och kommunövergripande databas. Där registreras även dina lån. Dessa uppgifter är skyddade, vilket innebär att ingen annan kan få reda på vad du lånat. Så snart lånet är återlämnat, och eventuella skulder är betalda, raderas uppgiften i databasen.
Du har alltid möjlighet att få veta vad som finns registrerat på ditt lånekort om du uppvisar legitimation.
Lånetiden är fyra veckor. På lånekvittot står när du ska lämna tillbaka det du lånat. Om det är kö på det du lånar blir lånetiden två veckor. Du kan låna om dina lån upp till fem gånger, med vissa undantag:
All media kan reserveras och hämtas på något av våra åtta folkbibliotek. Du kan själv välja på vilket bibliotek du vill hämta boken. Det kostar inget att reservera. Du kan reservera både utlånat material och sådant inne på biblioteket. Aviseringsmeddelande kommer via sms, e-post eller brev när reservationen klar att hämta.
Om det du söker inte finns på biblioteket kan ett fjärrlån göras inom Sverige. Töreboda bibliotek tar inte betalt för att göra fjärrlån, men det bibliotek som skickar boken kan ibland ta ut en kostnad som du får betala.
Lämnar du dina lån för sent får du betala en övertidsavgift enligt följande:
Barnböcker (inklusive tidskrifter och ljudböcker för barn) ger ingen övertidsavgift.
Biblioteket skickar påminnelse om du inte återlämnar dina lån. Om lånen trots påminnelser inte återlämnas eller om något är förstört, skickas en räkning på kostnaderna för att ersätta böckerna enligt följande:
Bibliotekskortet spärras om du har en obetald räkning eller om dina avgifter överstiger 100 kronor. Det går bra att delbetala avgifterna. Obetalda räkningar följer kommunens regler för inkassoförfarande. Om du har frågor om avgifter, påminnelser och räkningar, kontakta biblioteket där du lånat dina media.
Förvarning kan fås via e-post och sms. Då går ett meddelande ut om att lånetiden snart går ut. Denna service är ett komplement till lånekvittot. Det är alltid ditt eget ansvar att följa bibliotekets regler och lämna tillbaka lånen i tid. Detta gäller även om du av någon anledning inte fått förvarningen och dina lån blir försenade.
Bibliotek Mellansjö är ett samarbete mellan kommunerna Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda. Vi har en gemensam katalog där du kan hitta böcker, TV-spel, tidskrifter och mycket annat som finns på alla våra bibliotek. Du kan reservera det du vill ha och vi skickar till det bibliotek där du vill hämta dem. Du kan även lämna tillbaka böcker på vilket bibliotek som helst i samarbetet.
Bibliotekets lånekortet är gratis och gäller på alla biblioteken i Bibliotek Mellansjö. Du kan låna på ett bibliotek och lämna tillbaka på ett annat.
För att få tillgång till alla våra tjänster behöver du besöka något av biblioteken i Töreboda, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro eller Tidaholm för att hämta ut ett lånekort. Ta med legitimation. Vårdnadshavare legitimerar för barn under 16 år.
Med ett lånekort kan du logga in på alla våra e-tjänster, exempelvis bibliotekskatalogen eller på filmtjänsten Cineasterna.
I biblioteketskatalogen kan du söka på all litteratur och annan media som finns i Bibliotek Mellansjö, även hemifrån soffan.
Du kan göra en enkel sökning direkt på startsidan eller välja avancerad sökning för att förfina din sökning. Om du vill lära dig mer kontakta ditt bibliotek.
För att få full tillgång till katalogen behöver du logga in på ditt lånekonto. Som inloggad kan du se dina lån, reservationer och avgifter. Du kan även göra nya reservationer, låna om dina böcker eller lämna inköpsförslag.
Du behöver välja en PIN-kod till ditt lånekort för att se vad du har lånat, reservera utlånade medier, låna om och se om du har någon skuld. Du måste själv komma till biblioteket för att få din PIN-kod.
Med ett lånekort kan du logga in på bibliotekskatalogen för att se dina lån, låna om, reservera och ge inköpsförslag. Du får också tillgång till våra andra digitala tjänster, exempelvis e-boksappen Libby.
Du kan få meddelande från biblioteket via e-post eller SMS. Uppge din e-postadress och/eller ditt mobilnummer så får du snabbt besked om reserverade böcker som kommit in eller om ett lån ska lämnas åter. Du kan naturligtvis också få reservationsmeddelande med vanlig post.
Biblioteket har en stor barn- och ungdomsavdelning som finns på första våningen. Här hittar du ett brett sortiment av böcker och andra medier som är anpassat för olika åldrar. Allt för att främja din språkutveckling och stimulera till läsning.
TV-spel finns för alla åldrar, men om du är under 16 år behöver du målsmans godkännande för att låna dessa. Böcker och annan media finns främst på svenska och engelska, men även på många andra språk. Det finns också sittplatser med närhet till eluttag där du kan sitta och plugga eller bara hänga en stund i vår sköna soffa. Om du saknar något kan du prata med personalen så hjälper de till.
Har du idéer om vad du som ungdom vill ska hända på biblioteket? Kontakta biblioteket och berätta vad du har för tankar, vi vill alltid höra din åsikt.
En app för dig som lyssnar och läser e-böcker. Du kan ladda ner appen redan idag och loggar in med ditt lånekort och PIN-kod. Så här gör du:
I appen har du en översiktsmeny som visar fem ikoner:
Du kan låna upp till två e-böcker och två ljudböcker åt gången. För att låna mer böcker behöver du lämna tillbaka äldre lån. Du får låna totalt åtta titlar på fyra veckor.
Vid frågor kontakta oss.
Overdrive är Bibliotek Mellansjös webbversionen av Libby och gör det möjligt för dig att lyssna och läs böcker i din dator. Så här gör du:
På Overdrive kan du välja att söka direkt efter önskade titlar och författare på förstoringsglasikonen eller gå in på genvägarna Ämne, Samlingar och Barn.
Du kan låna upp till två e-böcker och två ljudböcker åt gången. För att låna ytterligare böcker behöver du lämna tillbaka äldre lån. Du kan låna totalt åtta titlar på fyra veckor.
Vid frågor kontakta oss.
Bibblix är en app som passar allt från nybörjarläsaren till bokslukaren. Bibblix finns att ladda ner till din mobil och surfplatta. Du hittar den i din appbutik.
Så här gör du:
Du kan utforska appen som en gäst eller skapa en egen profil och logga in med ditt lånekort och PIN-kod.
Bra att veta:
Vid frågor kontakta oss.
Låna strömmande film från biblioteket. Du kan göra 8 lån på 4 veckor och du har 48 timmar på dig för att se filmen. Allt är gratis.
Hur lånar jag?
Cineasterna finns både som app och webbsida. Med appen kan du casta filmen till Apple TV/Google Chromecast.
Det finns fördelar med att skapa ett användarkonto på Cineasterna: tjänsten kan spara dina inloggningsuppgifter och du kan spara favoriter och gå tillbaka och se vilka filmer du tidigare lånat.
Vid frågor kontakta oss.
På biblioteket har vi en grupp handledare som hjälp dig med dina digitala frågor genom tidsbokning.
Ta med din mobil, surfplatta eller dator eller ta hjälp av datorer och surfplattor som finns på biblioteket för att lära dig mer. Ingen förkunskap krävs.
Kontakta biblioteket och boka tid med kunnig personal. Du får en timme åt gången och kan boka tre gånger per termin.
Du kan också få hjälp under våra digitala veckor. På våren sker Digitala veckan och under hösten har vi eMedborgarveckan. Under veckorna har alla tre bibliotek drop-in tider där du kan besöka handledarna och få hjälp, ställa frågor eller boka framtida träffar.
Få tag på böcker och andra medier som finns utanför Bibliotek Mellansjö.
Om du söker efter en bok eller media som inte finns inom Bibliotek Mellansjö kan ditt hembibliotek välja att köpa in boken eller göra ett fjärrlån.
Ett inköpsförslag kan göras direkt från ditt lånekonto eller genom att kontakta ditt bibliotek. Biblioteket tittar på efterfrågan, utgivningsår och kvalitet. Biblioteket vill gärna veta vad du behöver och önskar. Du kan också se bibliotekets svar på ditt lånekonto.
Ett inköpsförlsag kan också leda till att biblioteket gör ett fjärrlån.
En beställning skickas ut till andra svenska folkbibliotek och universitetsbibliotek.
Det är alltid det bibliotek som äger boken som bestämmer om boken ska skickas och hur lånetid eller låneregler påverkas. (Visst material får bara läsas på biblioteket).
En fjärrlånebeställning kan också leda till att biblioteket köper boken.
När det gäller fjärrlån av kurslitteratur så är det bra att känna till följande:
Om du har en lista med kurslitteratur, börja med att själv söka efter böckerna i Bibliotek Mellansjö och reservera dem som finns där. Övriga böcker mejlar du till oss på biblioteket så hjälper vi dig.
En databas är en digital samling där du kan finna information på olika ämnen eller teman. Här hittar du bibliotekets olika databaser där du kan söka efter information om författare, historiskt källmaterial eller körkortsteori.
Behöver du hjälp kontaktar du biblioteket.
Ett författarlexikon med tusentals författare från hela världen där du kan hitta fakta om författare, lästips och utdrag ur författarnas verk.
Arkiv Digital digitaliserar historiskt källmaterial genom att fotografera originalhandlingarna i färg. Målsättningen är att fotografera hela Sveriges kyrkoböcker (husförhörs-, flytt-, födelse-, vigsel- och dödlängder).
I Litteraturbanken hittar du mängder av äldre svensk litteratur som är helt fri att läsa och ladda ner.
Inskannade bilder från statliga arkiv: kyrkoarkiv, folkräkningar, fabriksberättelser, mantalslängder med mera.
Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket. Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.
Böcker med stor stil har extra stora bokstäver som gör det enklare att läsa för dig som inte ser så bra.
Det finns både klassiker, moderna romaner, biografier och deckare.
Biblioteket har läsplattor där du själv kan anpassa hur stor texten ska vara. Kontakta biblioteket för att få veta mer.
Biblioteket erbjuder lån av läsplatta där du får tillgång till e-böckerna på Overdrive. Du kan själv ställa in önskvärd storlek eller ljusstyrka på texten. Bra för dig som har svårt att hålla tunga böcker. Du kan även ändra typsnitt i läsplattorna, exempelvis finns det OpenDyslexic.
Läsplattan är:
Du får ha böckerna i 28 dagar. Digitala böcker lämnas åter automatiskt.
Vi hjälper dig att komma igång!
Många människor behöver enkla texter.
På biblioteket finns lättlästa och mycket lättlästa böcker.
Böckerna har ett enkelt och rakt språk. Ofta med många bilder.
Det finns romaner, deckare, dikter och fakta-böcker.
Läs och lyssna på böcker på lätt svenska.
I många lättlästa böcker finns en mp3-skiva.
Då kan du läsa och lyssna samtidigt.
Du kan också lyssna på böcker på lätt svenska i din mobil, dator eller surfplatta.
Det kallas för e-ljudböcker.
Med lånekortsnumret och din pinkod kan du låna e-ljudböcker.
Biblioteket hjälper dig att börja låna e-ljudböcker.
Biblioteket har en lättläst nyhetstidning som heter 8 sidor.
Tjänsten Legimus är till för dig som har svårt att läsa tryckt text. Till exempel på grund av dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter. Det är ett digitalt talboksbibliotek.
Med Legimus kan du låna, läsa eller ladda talböcker direkt till din dator, spelare eller telefon hemifrån. För att kunna ladda ner en talbok måste du först bli registrerad av ditt bibliotek.
Du måste också godkänna ett avtal och ha tillgång till dator, internet och e-postadress.
Böcker som främjar barnets språkutveckling.
På biblioteket finns det böcker och andra medier som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Böckerna står i Äppelhyllan. Här finns böcker som väcker läsglädje.
Allt som finns på Äppelhyllan har ett tecknat äpple som symbol.
Biblioteket har en böcker för dig som är ny i Sverige. Här kan du låna böcker om landet och språket.
Du kan låna böcker som hjälper dig att lära dig svenska.
Till exempel finns lexikon, böcker som förklarar grammatiken på ditt hemspråk och övningsböcker.
Du kan låna böcker på lätt svenska. Böckerna är skrivna med enkla ord och korta meningar.
Du kan komma hit och läsa nyhetstidningen 8 Sidor som är på lätt svenska.
Har du några frågor? Då kan du besöka ditt närmaste bibliotek och fråga personalen.
Välkommen!
Boken kommer är en tjänst för dig som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte själv kan komma till biblioteket. Hör av dig till biblioteket och tala om vilka intressen du har och vad du vill låna. Bibliotekarie besöker dig med böcker eller talböcker. Tjänsten och besöken är gratis.
Vi hjälper gärna till med lästips.
Talböcker är ljudmedia specifikt framtaget för dig som har svårt att läsa vanliga böcker. Några orsaker kan vara:
Du får ha bibliotekets talböcker i 4–6 veckor.
Talboksspelaren är en smart spelare som pratar med dig och kommer ihåg var du är i boken. Du får ha den i tre månader. Biblioteket går ut med talböcker och spelare om du inte kan ta dig till biblioteket.
Om du har en dagstidning kan du gå över till taltidning och få talböcker skickade direkt till din spelare. Tjänsten lånar dig en spelare under abonnemanget. Om du vill veta mer kontaktar du biblioteket.
Ett bildarkiv finns på Töreboda bibliotek. Här finns över 3.000 fotografier från hela kommunen, såväl gamla som nya. Flertalet bilder är inscannade och finns i en bilddatabas, gemensam med Mariestads bildarkiv.
Biblioteket tar även emot bilder utav allmänheten.
Biblioteket har en lokalsamling som heter Västgötasamlingen. Förkortat Vg i bibliotekskatalogen.
Samlingen innehåller böcker, tidskrifter, uppsatser, artiklar, småtryck och kartor. De handlar om Törebodas historia men innehåller även allmän information om Västergötlands historia.
De flesta västgötaböcker och tidskrifter kan du låna hem. Referenslitteratur, kartor och bilder får du läsa på plats.
Törebodas släktforskarförening
I bibliotekets släktforskaravdelningar har du möjligheter att forska i släktens och bygdens historia. Här finns bland annat mikrofilmade kyrkoarkivalier, databaser för släktforskare och cd-romskivor.
På släktforskarnas PC kan man söka i följande databaser:
Biblioteket har ett nära samarbete med Töreboda släktforskarförening. Föreningen har kurser i släktforskning.
Töreboda kommunbibliotek
Kungsgatan 24
545 30 Töreboda
Julafton: Stängt.
Juldagen: Stängt.
Annandag jul: Stängt.
Nyårsafton: Stängt.
Nyårsdagen: Stängt.
Tisdag och torsdag: 10.00–18.00.
Onsdag och fredag: 10.00–16.00.
Kan ändras vid helgdagar.
Måndag: 14.00–21.00.
Tisdag–Torsdag: 10.00–21.00.
Fredag: 10.00–19.00.
Lördag–Söndag: 08.00–19.00.
Töreboda kommunbibliotek
Box 83
545 22 Töreboda
Biblioteket är en InfoPoint. Här hittar du turistinformation och kartor över närområdet. Personalen svarar på frågor.