Du som bedriver livsmedelsverksamhet har ett mycket stort ansvar för människors hälsa. Vid felaktig hantering är det lätt att dina kunder blir sjuka av det du serverar eller säljer. Du får inte heller lura dina kunder utan tala om vad olika maträtter/livsmedel innehåller. För att underlätta för dig har vi sammanställt information, blanketter och länkar till ytterligare information.
För att skydda människors hälsa och för att styra upp redligheten finns en lagstiftning som du måste följa. Alla är skyldiga att känna till det som står i den lagstiftning som berör det man håller på med. Lagstiftningen som berör livsmedelsområdet i Sverige gäller samtliga medlemsländer i EU.
Det finns även några lagar som är nationella och som då bara gäller Sverige. Vi har fått särskilt tillstånd av EU för att få ha dessa undantag. Länkar till livsmedelslagstiftningen finns här på sidan. I lagstiftningen finns det reglerat hur du som livsmedelsföretagare ska göra när du startar och driver en livsmedelsverksamhet.
Det ställs höga krav på kunskap för att du ska kunna bedriva en livsmedelverksamhet där du kan garantera säkra livsmedel. Ju större risker det är med din hantering, desto större kunskap behövs. Har du ingen grundläggande kunskap i livsmedelshygien är detta något du behöver innan du startar din verksamhet.
Det kan vara svårt att ha koll på vad för regler som gäller just din typ av verksamhet. Branschorganisationerna har tagit fram riktlinjer för hur just deras typ av verksamhet bör skötas. Det finns för det mesta alltid någon branschorganisation som passar de flesta typer av livsmedelsverksamhet.
Livsmedelsverket har en lista på branschriktlinjer som har utarbetats där Livsmedelsverket har fått vara med och ha synpunkter.
Innan du startar en livsmedelsverksamhet ska du göra en anmälan om registrering till oss på Miljö- och byggnadsförvaltningen. Syftet med kravet på...
Du ska alltid kontakta verksamhet miljö och bygg när du gör förändringar i din livsmedelsverksamhet.
För handläggning av registrering tar vi ut en avgift som motsvarar en timmes kontrolltid.
Du som är livsmedelsföretagare ansvarar för att det dricksvatten som används till att tillverka mat och dryck i din verksamhet är rent och hälsosamt.
Den kontroll som vi på kommunen gör av din verksamhet kallas offentlig kontroll. Här är vår uppgift att kontrollera att du som företagare följer de...
Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt ut ansvarig för...
För att avregistrera dig som ansvarig verksamhetsutövare ska du alltid höra av dig till oss på Verksamhet miljö och bygg. Det gäller både om...