Korttidsplatser

Töreboda kommun har korttidsplatser på Björkängens äldreboende.

I Töreboda kommun finns en korttidsavdelning där du, efter en utredning av kommunens biståndshandläggare, kan vistas under en kortare period. Beslutet är tidsbegränsat och målsättningen är alltid att du ska återvända hem efter din vistelse på korttiden. Om du har vistats på sjukhus är det i de flesta fall bäst att återvända till hemmet med stöd av vårt Trygg-Hemma team.

Om du har ett beslut om växelvård eller tillfällig avlastning sker detta på korttidsenheten.

Korttidsavdelningen är en enhet med ett tydligt mål där man tar vara på varje individs resurser och stärker dessa genom aktivering och rehabilitering. Genom att stimulera individens tilltro till sina egna förmågor använder vi oss av ett aktiverande förhållningssätt och ett stödjande arbetssätt.

Det är biståndshandläggaren som beviljar en tidsbegränsad vistelse på korttidsavdelningen. Detta sker alltid i samband med en avstämning, en så kallad Samordnad Individuell Plan, SIP.

Under vistelsen på korttidsavdelningen kommer du i kontakt med alla yrkeskategorier som arbetar i ett team runt dig. Man gör upp en individuell plan för vistelsen och arbetar utifrån denna. Målet för vistelsen är att du ska känna dig stärkt i ditt oberoende och få en ökad aktivitet i din vardag.

Vi utgår också från den nationella värdegrunden, att du som kommer till korttiden ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Inför hemgång träffas du, anhöriga och teamet för vidare planering hur din hemgång ska se ut.

Din vistelse på korttidsavdelningen debiteras per dygn enligt kommunens avgiftstaxa. I avgiften ingår själva vistelsen, mat, avgift för tvätt och omvårdnads- och rehabinsatser. Tillkommande avgifter är de för läkarbesök, provtagningar och medicinjusteringar. Dessa faktureras av Närhälsan. Om din närstående inte kan hämta ut läkemedel åt dig så behöver du även ha ett konto hos apoteket.

Vi ansvarar inte för dina pengar eller värdesaker.

Inför din vistelse på korttiden behöver du packa med följande:

 • Toalettartiklar.
 • Diverse frikort.
 • Mediciner, apodos och/eller recept.
 • Kontanter för taxi med mera.
 • Egna rymliga kläder som tål att tvättas i 60 grader. Märk kläderna med ditt namn med en vattenfast penna.
 • Stadiga inneskor.
 • Eventuella inkontinenshjälpmedel.
 • Personlig pärm (om du har en sådan hemma).

Varje rum är utrustat med en höj- och sänkbar säng med ett sängbord. Det finns ett matbord och två stolar samt en fotölj. Det finns också en egen TV på varje rum. Du kan gärna ta med din privata mobiltelefon för att hålla kontakt med dina anhöriga. Vi kan hjälpa dig med kostnadsfritt inlogg till Wifi som räcker 24 timmar per gång, så du kan ansluta din egen dator eller surfplatta.

Alla måltider serveras i avdelningens gemensamma kök. Du som inte själv kan ta dig till köket får självklart stöttning från personalen. Eftersom vi arbetar med ett aktiverande förhållningssätt så serverar man sig själv i möjligaste mån av det som serveras på bordet. Vill man vara delaktig i dukning, plocka disk med mera så ser vi detta enbart som positivt och en bra träning inför din hemgång. Om du av hälsoskäl inte kan sitta med i köket så serverar vi dig självklart mat inne på rummet.

Hålltider

 • Frukost cirka: 09.00.
 • Lunch: 13:00.
 • Eftermiddagsfika: 15.00.
 • Middag: 17.00.
 • Kvällsfika: 19.00.
Publicerad: 08 december 2023 Uppdaterad: 13 maj 2024

Besöksadress

Börstorpsgatan 8F
545 31 Töreboda

Kontakt biståndshandläggare

Telefontider måndag–fredag 08.00–09.00Centrum 1, Planeringsteam & Trygg Hemma0506-181 57
Centrum 2 & Centrum 30506-182 30
Norra & Östra0506-181 51
1:e biståndshandläggare0506-181 59

Kontakt

Korttiden0506-183 47
Enhetschef Dagverksamheten, Korttiden samt nattorganisationenSusanne Birgersson0506-180 52susanne.birgersson@toreboda.se