Räcker dödsboets tillgångar till begravningen? Socialtjänsten informerar om vad man bör tänka på inför en begravning.
En anhörig har avlidit och du skall beställa begravning.
Innan du väljer begravning finns det ett par praktiska punkter kring ekonomin som vi vill informera om. Det är viktigt att du tar reda på vilka tillgångar som finns i dödsboet, innan du tar ställning till olika begravningsalternativ.
En bouppteckning skall göras inom tre månader från dödsfallet. I vissa fall görs istället en dödsboanmäla.
Dödsboanmälan är en förenklad form av bouppteckning som man kan göra om boets tillgångar inte uppgår till mer än kostnaden för begravning och andra utgifter i samband med dödsfallet, till exempel gravsten, minnesstund och hyra. Hembesök skall i regel göras.
Om den avlidne ägde fast egendom eller tomträtt kan man inte göra en dödsboanmälan, utan då hänvisas dödsbodelägare till att göra en bouppteckning.
Begravningskostnader går i första hand.
Begravning är en prioriterad kostnad, så alla tillgångar i boet ska i första hand användas till att betala den. Om den avlidne har skulder eller andra räkningar som inte täcks av tillgångarna så begär man avskrivning på dessa när dödsboanmälan är klar.
Om den avlidnes tillgångar inte täcker kostnader för begravningen kan dödsbodelägarna ansöka om ekonomiskt bistånd till begravningskostnaden. Man kan få bistånd upp till ett halvt basbelopp, 22 250 kr (2014), med avdrag för tillgångarna i boet.
Socialkontoret
Börstorpsgatan 9
545 31 Töreboda
Måndag–fredag 10.00–12.00