Folkhälsa kan beskrivas som en större grupp människors samlade hälsa, till exempel i en kommun eller i Sverige. Töreboda kommun har ett ansvar att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen. Detta görs på en mängd olika sätt och sker inom olika arenor och i samverkan med andra aktörer.
Vår hälsa påverkas av många olika faktorer, som var och hur vi bor, vilken miljö vi lever i, samt vår barndom och uppväxt. Utbildning, arbete och vårt sociala nätverk har också stor betydelse för vår hälsa, likaså känslan av att vara sedd och hörd. Levnadsvanor är en annan viktig aspekt som ofta förknippas med hälsa, till exempel våra matvanor, användning av tobak, alkohol och droger, samt vår fysiska aktivitet.
Folkhälsoarbete kan vara hälsofrämjande, då utgår man från kunskapen om vad som gör att individer utvecklas väl och mår bra, till exempel att skapa goda förutsättningar för att cykla, vilket främjar den fysiska aktiviteten. Ett annat exempel är träffpunkter som erbjuder olika aktiviteter och social gemenskap.
Folkhälsoarbete kan även vara förebyggande, då utgår man från kunskapen om vad som orsakar ohälsa och sjukdom hos individen. Exempel på förebyggande arbete kan vara insatser för att motverka att ungdomar börjar röka och snusa.
Det kan ibland vara svårt att särskilja begreppen hälsofrämjande och förebyggande, eftersom de till stora delar överlappar varandra.
Grunden i folkhälsoarbete handlar om att ge människor möjligheter till egna hälsosamma val och att skapa så gynnsamma miljöer och förutsättningar som möjligt. En god folkhälsa är central för en hållbar samhällsutveckling.
För att bedriva det övergripande folkhälsoarbetet i Töreboda kommun finns en folkhälsostrateg anställd samt ett folkhälsoråd. Det strategiska folkhälsoarbetet sker uteslutande på samhälls- och befolkningsnivå. Kommunens samtliga förvaltningar, hälso- och sjukvård, trossamfund, föreningsliv och övriga civilsamhället är alla viktiga i folkhälsoarbetet.
Folkhälsoarbetet i Töreboda utgår från kommunens Strategi för Agenda 2030 samt kommunstyrelsens mål. Det skapar också förutsättningar för att Töreboda lever upp till de nationella och regionala målen samt det lokala folkhälsoavtalet mellan Töreboda kommun och Västra Götalandsregionen (VGR). I Töreboda finns också en Folkhälsoplan 2023–2026, och denna ligger till grund för de årliga verksamhetsplaner som upprättas för folkhälsoarbetet.
Du som vill kan läsa mer i dokumenten under relaterad information.
Varje år antar Töreboda kommuns politiker en verksamhetsplan för det lokala folkhälsoarbetet. I verksamhetsplanen preciseras insatser som ska genomföras under året, för att nå folkhälsoplanens och kommunstyrelsens mål. I verksamhetsplanen finns sju prioriterade målområden:
Därtill tillkommer ett antal kampanjer för att uppmärksamma olika folkhälsoutmaningar såsom psykisk ohälsa, självmord/suicid, våld i nära relationer med flera.
Du som vill läsa mer i verksamhetsplanen, hittar den under relaterad information.