I Töreboda samverkar förskola, skola, primärvård och socialtjänst i en lokal samverkansgrupp för Barn och Unga inom Vårdsamverkan Skaraborg.
Inom vårdsamverkan finns en uppdragshandling som gäller 2020–2023. Uppdraget är att hjälpa barn och unga på hemmaplan med tidigt stöd och vård för en god hälsa. Hjälpen ska vara lättillgänglig, det ska gå snabbt och främst omfatta barn i risk för ogynnsam utveckling.
Process för tidiga samordnade insatser i Töreboda
Mer information om samverkan för barn och unga samt kontaktlista till BUSE finns här på sidan och under Relaterad information. Det går också bra att ringa till elevhälsan, socialtjänsten eller vårdcentralen och fråga efter kontakt med deras BUSE. Finns det redan en upprättad kontakt med någon verksamhet kan du också be om stöd till samordning via BUSEn i den verksamheten.
I Töreboda samverkar förskola/skola, vård och socialtjänst på tre nivåer, grön, gul och röd, inom partsamverkan för barn- och unga inom Vårdsamverkan Skaraborg.
Arbetsgrupp partsamverkan för barn och unga
Arbetsgruppen som består av personal inom förskola, skola, socialtjänst, primärvård och folkhälsa träffas kontinuerligt för att arbeta på ett övergripande sätt med samverkan. Detta för att kunna ge stöd i att utveckla tidiga och tillgängliga insatser för barn och ungdomar, vilket i sin tur ska skapa förutsättningar för en god livskvalité.
Utvecklingsarbetet består i att samordna BUSE-arbetet, SAMBU-teamet, erbjuda utbildning i samordnad individuell plan, SIP, samt arbeta för ett hälsofrämjande och förebyggande förhållningssätt.
Arbetsgruppen träffas minst två gånger per år.
Barn- och ungdomssamordnare, BUSE
BUSE är en person i verksamheten som både professionella, föräldrar och barn/ungdomar kan vända sig till när ett barn/ungdom behöver stöd eller vård. Det ska finnas en BUSE i varje verksamhet. BUSEN är ansvarig för att initiera samverkan och fungerar även som samordnare. Denne har även ett ansvar för att veta vad det finns för stöd och insatser, detta för att kunna ge tidigt, samordnat stöd till barn och ungdomar.
BUSARNA kan hjälpa till med
BUSE-möte ordnas minst 2 ggr/år.
Team för samverkan barn och unga, SAMBU-team
SAMBU-team med representanter från socialtjänst, elevhälsa/skola och primärvård träffas två gånger i månaden. Personal kan ta hjälp av samverkansteamet när det behövs flera insatser för att lösa ett problem. Samtycke från vårdnadshavare inhämtas då behov av identifiering uppkommer. Syftet med teamet är att med regelbundenhet använda sig av varandras kompetenser för att kunna erbjuda tidigt samordnat stöd till barn/ unga och deras föräldrar.
SAMBU-teamet kan hjälpa till med
Teamet träffas två gång i månaden.