Töreboda kommun mot en hållbar framtid

Töreboda kommun arbetar för att skapa en hållbar framtid. Vi vill gärna lyfta våra verksamheter som arbetar för en hållbarare framtid.

Guldgruvan - En plats för kreativitet och lärande

Guldgruvan är ett återanvändningscenter och ett kREativt resurscenter som binder samman näringsliv, utbildning och skapande på ett kreativt och lustfyllt sätt.
Vi samlar in rest- och spillmaterial från olika företag för att öka miljömedvetenheten för ett hållbart samhälle inom både företag, förskola och skola genom att materialet får ett nytt eller förlängt liv.
Materialet används för att erbjuda våra besökare ett material som lockar till kreativitet och lustfyllt skapande. Vi vill stimulera utvecklingen av entreprenöriella kompetenser och uppmuntra till innovativa lösningar där man vågar tänka utanför ramar och mallar.
Vi är noga med att stämma av vårt material mot olika miljökrav och ser till att det vi erbjuder varken är miljöfarligt, ohälsosamt eller smutsigt.

Kreativt resurscenter

Vårt pedagogiska resurscenter riktar sig till barn, elever och pedagoger inom förskola, grundskola, fritidshem och anpassad grundskola. Med hjälp av kreativt material och digital teknik vill vi skapa möjligheter för barn och vuxna att tillsammans utveckla sitt intresse och sina kunskaper inom naturvetenskap, teknik, matematik, programmering och skapande i olika former. Vid besök av grupper har vi en dialog med läraren innan kring vad de vill arbeta med när de kommer till oss, det ska vara satt i ett sammanhang och kopplat till det de arbetar med i förskolan eller läser om i skolan. De ämnen barnen läser om teoretiskt kan de komma till Guldgruvan och arbeta med praktiskt.

Vi erbjuder material som inte står för rätt eller fel utan uppmuntrar till nya kreativa möjligheter och utmaningar i det livslånga lärandet. Vi vill uppmuntra till möten mellan människor, material och miljö.

Guldgruvan erbjuder fortbildning av olika digitala verktyg för kommunens pedagoger och tar även emot studiebesök av pedagoger och barngrupper från andra kommuner och har ibland vid lov öppet för allmänheten. Vi har även en del samarbete med olika verksamheter inom LSS.

Återanvändningscenter

Guldgruvan är en del av Töreboda kommuns hållbarhetsarbete och vi vill försöka vara med och bidra till minskad materialåtgång, ökad återvinning och återanvändning. På Guldgruvan ser vi hållbarhet ur tre olika perspektiv; Socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Vi vill uppmuntra till arbetet för en hållbar utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

Guldgruvan strävar efter att bli en viktig del i och en förebild för ett miljömedvetet och hållbart arbetssätt. En stor framgångsfaktor i detta arbete är att vi tänker att spillmaterialet, i stället för att slängas, får ett förlängt liv när det kommer i våra besökarens händer.
Vi säger att vi är ett återanvändningscenter och inte ett återvinningscenter och med det menar vi att vi använder materialet om och om igen. På Guldgruvan använder vi ytterst sällan lim när våra besökare ska sammanfoga något, utan då erbjuds tejp eller snöre så att man när man är färdig kan plocka isär materialet igen för att fler besökare ska kunna använda det. Hållbar utveckling är viktigare nu än någonsin och det blir en viktig uppgift för oss pedagoger att skapa empatiska möten mellan barn och världen. Här vill Guldgruvan vara en del.

Vårt återanvändningscenter är ett ”materiallager” där kommunens förskolor och skolor gratis kan hämta material till sina verksamheter, vilket hjälper till att berika förskolan och skolans lärmiljö. Barnen får möjlighet att utveckla ett problembaserat arbetssätt och uppmuntras till ett undersökande och utforskande arbetssätt på egen hand eller tillsammans med andra.
Genom att erbjuda en mångfald av material ger vi barnen nya kreativa möjligheter och utmaningar i det livslånga lärandet.
Som pedagog ansvarar man för att det material man hämtar är anpassat efter den ålder man arbetar med.

Varmt välkomna till Guldgruvan i Töreboda kommun!

GuldgruvanEleonor Andersson och Susanne Edvardsson0506-181 88guldgruvan@toreboda.se

Gunilla Johansson - En eldsjäl för social hållbarhet i Töreboda kommun

Gunilla Johansson är en stark drivkraft för social hållbarhet och en trygg framtid i Töreboda kommun. Med djup förståelse för de utmaningar och behov som de mest utsatta i samhället står inför har Gunilla lyssnat på målgruppens önskemål, vilket tydligt har visat på behovet av meningsfull sysselsättning och socialt umgänge där fokus inte ligger på de hinder som finns. Genom ett samarbete med Missionskyrkan har Gunilla initierat projektet ”Matkassen”, där varor med kort datum skänks och omvandlas senare till näringsrika middagar för de behövande.

I maj 2022 antog kommunfullmäktige strategi för Agenda 2030 och hur Töreboda kommun ska arbeta för att uppnå målen. En framgångsrik och hållbar kommun i tillväxt år 2030. Töreboda kommun ska vara en trygg och hållbar kommun att bo, leva och verka i. Det övergripande syftet med hållbarhet i Töreboda kommun är att skapa förutsättningar för att alla invånare ska kunna leva ett gott liv, nu och i framtiden. Det får dock inte ske på bekostnad av någon annans livskvalitet någon annanstans.

Sveriges kommuner har en central roll för genomförandet av Agenda 2030. Även om utmaningarna är globala så finns lösningarna lokalt, här hos oss. Tillsammans – kommun, invånare och näringsliv, kan vi skapa ett hållbart Töreboda och en hållbar framtid.

Ulf Johansson arbetar som samordnare på kommunens bilplattform. En verksamhet som bidrar till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet med Agenda 2030-målen som riktmärke.

Ny app med miljörapporter

Ulf Johansson berättar om nya appen Portify som förenklar bokningar av kommunens bilar och hur bilvårdsgruppen arbetar och underhåller kommunens bilar. Men också vikten av den statistik som vi får via appen och som ger oss statistik i form av miljörapporter och körjournaler.

Verksamheten arbetar med social hållbarhet genom att erbjuda arbete och praktik för personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden och som behöver få sysselsättning för att både skapa arbetslivserfarenhet och stärka sin tro på egen arbetsförmåga, genom varierade arbetsuppgifter med handledning och stöttning av Ulf och hans kollegor.
Bilplattformen arbetar även med att ta fram en laddinfrastrukturplan för att möjliggöra att Töreboda kommun kan möta nuvarande och framtida behov av laddstationer för laddbara fordon i hela kommunen.

Publicerad: 22 februari 2024 Uppdaterad: 05 april 2024

Kontakt

UtvecklingsstrategJoakim Stier0506-182 89joakim.stier@toreboda.se