Det är mycket att tänka på innan du eldar. Det är alltid du som tänder elden som är ansvarig för att den inte orsakar skada. Att elda trädgårdsavfall är förknippat med restriktioner. Ta noggrant reda på vad som gäller för din fastighet innan du börjar elda.

När får jag elda och grilla ute i skog och mark?

Kontrollera alltid aktuell brandriskprognos och förvissa dig om att eldningsförbud inte råder när du ska elda. Se länk till Brandriskprognos under Relaterad information här på sidan. Var noga med att inte elda då det blåser kraftigt.

Om du vill veta hur stor brandrisken är där du befinner dig, eller om det råder eldningsförbud, kan du ladda ner appen ”Brandrisk Ute”.

Vill du elda på din egen tomt, kan du läsa mer på sidan Eldning utomhus.

Säkerhetsavstånd

Minsta säkerhetsavstånd till byggnader, med vinden från bebyggelsen, bör vara:

  • Gräseldning, 25 meter.
  • Eldning i mindre omfattning (cirka 1 kvadratmeter), 15 meter.
  • Eldning i större omfattning, 50 meter.
  • Påsk- och valborgsmässoeldar, 50 meter.

Det är viktig att du tänker på din omgivning och dina grannar så att du inte stör dem när du eldar. Om du som granne störs av eldning bör du i första hand ta kontakt med berörd granne och informera om problemet. Elda aldrig på torv eller mossa och var förberedd med släckredskap.

Prata på ett vänligt sätt med den som du upplever dig störd av, och försök att komma överens, tips ni kan utgå ifrån står under rubriken ”Elda rätt!” på sidan "Elda med ved och pellets". Den som eldar kanske inte är medveten om att eldningen skapar störningar. Tänk på grannsämjan, att blanda in verksamhet miljö och bygg kan skapa irritation i onödan. Om problemet kvarstår en tid efter att du tagit kontakt med den som eldar, så kan du vända dig till oss.

Elda inte avfall

Det är förbjudet att elda avfall! Du får inte elda avfall i tunna, inte i kamin och inte heller i en hög på marken. Du får överhuvudtaget inte elda till exempel hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor, träpallar, gummidäck, möbler eller träspån.

Den låga förbränningstemperaturen och bristen på rening av rökgaserna gör att det bildas stora mängder farliga ämnen. Förutom sot och rök, som syns, bildas hundratals ämnen som inte syns.

Det kan exempelvis bildas dioxiner, som är extremt giftiga och skapar miljöproblem redan vid mycket små mängder. Det finns risk att även kolväten, t.ex. PAH:er, som är cancerframkallande och tungmetaller, som kan ge njurskador, benskörhet och fosterskador bildas när man eldar avfall.

Trädgårdsavfall

Torrt trädgårdsavfall som du inte kan utnyttja för kompostering får du elda endast om det kan ske utan att olägenhet uppstår för närboende. Det får heller inte strida mot brandriskvarning, lokala kommunala föreskrifter, föreskrifter utfärdade med stöd av förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor eller någon annan författning. Inom detaljplanelagt område får man endast elda sådant trädgårdsavfall under Valborg och påskafton i Mariestad och Töreboda kommun, detta enligt de lokala kommunala föreskrifterna för att skydda människors hälsa och miljö. Kommunchefen kan bevilja dispens under eldningsförbud vid specifika ärenden, kontakta oss för ansökan.

Om du vill elda gräs eller liknande ska du alltid kontrollera med Räddningstjänsten vad som gäller för eldning vid just det tillfället. Det är alltid den person som tänder elden som är ansvarig och ska se till att elden inte utgör någon fara för människor, egendom eller miljö samt att den släcks.

Publicerad: 15 december 2023 Uppdaterad: 22 april 2024

Besöksadress

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Stadshuset
Kyrkogatan 2, Mariestad

Kontakt

Expeditionen miljö och bygg0501-75 60 05mbn@mariestad.se

Relaterad information