Under vecka 12 bjuds du in till att delta i en rad spännande aktiviteter runt om i kommunen. Tillsammans får vi chansen att lära oss, inspireras och engagera oss för att skapa en mer hållbar framtid. Målet under veckan är att genom olika aktiviteter skapa möjlighet till att tillsammans inspireras till att omfamna en mer hållbar livsstil och öka medvetenheten om vikten av att ta ansvar för vår planet och vårt samhälle.
Hållbarhetsveckan är en vecka med aktiviteter kring social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Bland årets programpunkter hittar du bland annat föreläsningar, workshops, klädbytardag, skärpplockardag med mera. Tillsammans gör vi skillnad! Under 2025 äger hållbarhetsveckan rum under vecka 12, 16 mars–22 mars. Veckan avslutas med att vi tillsammans manifesterar för hållbarhet och uppmärksammar Earth hour! Hållbarhetsveckan genomförs med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.
Programmet kan komma att uppdateras.
Klockan 06.30–09.00 Yogaloftet bjuder in till en yogisk morgon som innehåller längre tid för meditation. Morgonen avslutas med grötfrukost tillsammans. Donationsbaserad klass med riktpris 100 kronor och om det blir över efter frukostens omkostnader doneras resten till Cancerfonden. Finns 15 platser. Anmälan via telefon: 070-271 47 50.
Plats: Järnvägsgatan 2A, Töreboda, (Stationshuset).
Mellan klockan 10.00–12.00 bjuder hästklubben in till öppet hus med temat ”Hästens betydelse för människans välbefinnande” Kom och mys med ridskolans hästar. Fikaförsäljning med mera. Mer info på hästklubbens sociala medier
Gudstjänst klockan 11.00 med tema hållbarhetsansvar. Bel Canto/Prisma-kören medverkar.
Klockan 08.30–cirka 12.00. Välkommen att delta vid vår sammankomst där vi väver och syr genom att återanvända tyger och garner skänkt av privatpersoner. Mycket av det vi tillverkar går vidare till Röda korsets kupan där de kan sälja det vi tillverkar för att få in pengar som går till olika välgörande ändamål.
Plats: Skövdevägen 11, ingång från gården (2:a dörren). Se skyltning.
Fokus på aktuella utvecklingsprojekt klockan 10.00. Visning av testmiljöer för grön bioraffinering, biokolsproduktion i pyrolyspanna och biogasproduktion med askfilterteknik för uppgradering till fordonsgas.
Plats: Sötåsen 6, parkering på grusplanen precis vid infarten till skolan eller på anvisad plats längre in på området. Vandringen börjar vid Entré hus A.
Klockan 10.00–14.00. Välkomna att ta del av vårt hållbarhetsarbete. Vi kommer visa verksamheten gällande vår bilplattform och visa våra elbilar och ha visning av vårt snickeri , hur vi renoverar och återanvänder parkmöbler samt en del nytillverkning med mera.
Plats: Skövdevägen 11, i den bortre delen av byggnaden
Klockan 17.00–17.45. Föreläsning med Adrian Gustafsson, forskare vid Institutionen för Naturgeografi och Ekosystemvetenskap vid Lunds Universitet. Han jobbar med vilken roll klimatet kommer att få på jord- och skogsbruk samt arktiska ekosystem och hur vi kan motverka och anpassa oss till klimatförändringen. För tillfället ingår han i projekt där fleråriga grödor undersöks som ett alternativ till dagens ettåriga grödor samt vilka risker som kan uppstå för skogar i ett förändrat klimat.
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6
Drop-in mellan klockan 18.00–20.00.
Töreboda kommun bjuder in till dialog och i aulan möter ni Linn Brandström, Gunilla Fransson och Karin Arvidsson för att diskutera hållbarhetsfrågor.
Naturskyddsföreningen bjuder in till smedjan för att bland annat diskutera dessa frågor: "Är du bekymrad över klimatförändringarna? Tycker du att det är viktigt med biologisk mångfald? Det kommer också erbjudas möjlighet att ”testa sina artkunskaper” ihop med Naturskyddsföreningens material Naturfalken. Det bjuds på fika.
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Klockan 10.00–15.30 i Gjutaren där vi kommer ha tre stationer varav två drop-in workshop samt en informationsstation om att sortera avfallet rätt och frågor kring kommande avfallshantering.
”Tillsammans för ett renare Skaraborg”
Vad tycker du behövs för att skapa ett renare Skaraborg, i kommunen, i byn, i Skolan, på arbetsplatsen, i naturen, vid badplatsen. Vad behöver olika aktörer göra för att skapa ett renare Skaraborg. Hur kan vi minska och förebygga avfall och nedskräpning. Hur kan framtidens avfallshantering se ut. Gör din röst hörd, kom med tips och tankar kring detta. (Målgrupp alla åldrar).
”För ett ökat återbruk av bygg- och rivningsmaterial”
Hur kan vi skapa ökad cirkularitet av bygg- och rivningsmaterial. Vad skulle du önska om det fanns ett återbrukscenter för detta byggmaterial i Skaraborg? Kom förbi med både frågor och idéer. (Målgrupp främst vuxna).
”Frågor om sortering av avfall, ny och kommande avfallshantering”
Personal från Borreboda Återvinningscentral finns på plats för frågor om sortering av avfallet och funderingar kring Grönt kort kurs. Med finns även Johannes Eriksson utredare och vägledare för fastighetsnära insamling för flerbostadshus. Informationsmaterial finns att tillgå. (Målgrupp alla åldrar + flerbostadshus).
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Klockan 10.00–15.30. Vi ställer upp en monter i Gjutaren med information om skolan och vårt hållbarhetsarbete, under denna tid finns vi på plats och svarar på frågor.
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Klockan 10.00–15.30. Vi finns på plats i Gjutaren och berättar om hur vi arbetar aktivt med att förbättra energieffektiviteten i kommunens fastigheter. Vi byter bland annat ut äldre belysning till mer energisnål och miljövänlig ledbelysning.
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6.
Klockan 10.00–11.30. Vi finns på plats i Gjutaren och berättar om hur vi städar med Z-vatten, ett miljövänligare alternativ till kemikalier.
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Klockan 12.00–13.00. Stephanie Bedin, hållbarhetsexpert vid Easysteps kommer att berätta om CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive. Vad är det, varför det kom till och hur det påverkar företagen, stora som små.
Föreläsningen sker digitalt och är Kostnadsfritt!
Anmälan på: CSRD - Vad är det och hur påverkar det företagen? Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats.
Klockan 17.00–19.00. Vi kör 10% rabatt i hela butiken.
Plats: Fredsbergsvägen ca 500 m norr om Töreboda kyrka.
Klockan 18.30–19.30. Föräldraföreningen i Älgarås bjuder in till rörelseglädje för barn i alla åldrar.
Plats: Gympasalen Älgarås Skola.
Klockan 18.30–19.30 på Gjutaren.
Är du nyfiken på att ta del av det senaste inom solceller. Vi bjuder in till föreläsning där du får tips kring hur du kan använda gratis energi i din fastighet. Solceller har varit bra men med senaste tekniken av AI i batterier kommer du ta solcellerna och dina elkostnader till en helt ny nivå. Med AI kan du automatiskt styra och optimera energianvändningen i ditt hus. Vi kommer även visa olika lösningar och produkter samt vad som skiljer dem åt. På slutet kommer det finnas tid för frågor.
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Morgonmässa klockan 09.00. En kortare och enklare mässa (gudstjänst med nattvard), med tema hållbarhetsansvar.
Klockan 11.30–15.00. Välkomna på ”Svinn-smart lunch”, det kommer finnas en kötträtt och en vegetarisk på menyn. Pris: 135 kronor.
Plats: Nygatan 2, Töreboda.
Klockan 12.00–13.00. Vi bjuder in till Sopplunch där vi vill skapa en mötesplats som bidrar till en meningsfull social vardagsgemenskap och vi lagar vår soppa från grunden med ett ekonomisk hållbarhetsperspektiv. Pris: 20 kronor.
Plats: Storgatan 11
Klockan 15.00–17.00. Vi bjuder in till öppet hus och kommer ha personal och elever på plats som svarar på frågor med mera.
Plats: Kyrkskolan 2, Fredsberg.
Klockan 15.15–16.15. Familjecentralen Spindeln erbjuder familjer med barn mellan 1–6 år familjegymnastik. Kom och vara med på rörelseglädje ihop med ditt barn. (En ansvarig vuxen deltar med barnet).
Plats: Bollhallen vid Björkängsskolan, Töreboda.
Klockan 17.00–19.00. Vi kör 10% rabatt i hela butiken.
Plats: Fredsbergsvägen ca 500 m norr om Töreboda kyrka.
Klockan 18.00–19.00. Sök stöd för din hållbara idé – så här gör du!
För föreningar, företag och dig som är nyfiken på lokal utveckling. Har du en idé som kan göra skillnad för miljön och samhället?
Kanske handlar det om att producera egen el, minska svinn genom att dela eller återbruka, eller skapa klimatsmarta produkter och tjänster? På det här föredraget får du inspiration till hur du kan använda resurser på nya sätt genom att samarbeta i på platsen där vi bor – där en verksamhets restprodukter kan bli en annans tillgång. Du får även veta hur du kan ansöka om finansiering ifrån Leader Nordvästra Skaraborg för att förverkliga din idé. Vi går igenom hur ansökningsprocessen fungerar och ger konkreta tips. Ta chansen att bidra till ett mer hållbart lokalsamhälle – det börjar med en idé!
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6
Klockan 19.00–20.30. 100 kronor, finns 15 platser. Anmälan via telefon: 070-271 47 50.
Plats: Järnvägsgatan 2A, (Stationshuset).
Ge dig ut på en promenad och ta med dig en påse för att kunna plocka upp det skräp du ser under din tur. Skräpet kan du sedan sortera vid någon av kommunens återvinningsstationer eller lämna vid uppmärkt plats vid stationerna vid Fredsbergsvägen, Halnavägen/Sötåsenvägen, Servicehuset Älgarås eller Parkgatan/Järnvägsgatan i Moholm. Detta hämtas upp av kommunen under fredagen.
Klockan 09.00–12.00. Familjecentralen Spindeln bjuder in dig som har barn mellan 0–18 månader till babycafé med temat- Nyttig frukost/mellanmål och tips om ”matkassen”. (Närhalsan.se/matkasse), färdiga veckomenyer med inköpslistor som ska ha ett bra miljötänk, bra för plånboken och variera kosten.
Klockan 10.00–12.00. "Är du bekymrad över klimatförändringarna? Tycker du att det är viktigt med biologisk mångfald? Vad kan vi göra för att bidraga till ett hållbart samhälle i Töreboda?
Plats: Rådhuset, Östra Torggatan 11, Töreboda.
Klockan 10.00–14.00. Här har du möjlighet att handla närproducerat direkt av producenterna.
Plats: Rådhuset, Östra Torggatan 11, Töreboda.
Klockan 10.00–12.00. Välkommen till vår gratis torsdagsfika, en mötesplats där vi vill bidra till en meningsfull social vardagsgemenskap.
Plats: Storgatan 11
Klockan 14.00–18.00.
Plats: Rådhuset, Östra Torggatan 11, Töreboda.
Klockan 16.00–18.00 eller 18.00–20.00. En aktivitet för barn i sällskap av vuxen. Vill din familj anta utmaningen? Bygg en bil av återbruksmaterial och tävla om vem som kan köra den längst! Det finns fina priser att vinna, begränsat antal platser. Pris: 50 kronor per familj. Ledare: Jan-Olof Wallskog & Terese Fahlgren Wallskog
Anmälan: jan-olov.wallskog@toreboda.se Ni får en bekräftelse om ni har fått plats.
Plats: Slöjdsalen, Centralskolan
Klockan 17.00. Vi bjuder in till: Små steg, stora kliv….genom livsresan i ullstrumporna! Anette Stillner från Nordiska Ullmärken kåserar om sin passion för hållbara kläder och en sund livsstil. Vi bjuder på ostsmörgås, kaffe/te från klockan 16.30.
Plats: Drottninggatan 6, Töreboda.
Klockan 17.00–19.00. Vi bjuder in till "Black out poetry” där vi skapar poesi med hjälp av ord och meningar från gallrade boksidor. Ett roligt sätt att skapa nytt av gamla böcker vilket hjälper oss återvinna, återbruka och återskapa. Alla får vara med, bara fantasin sätter gränser. Biblioteket står för material och allt är gratis.
Klockan 18.00–-20.15. Har du precis börjat med att odla egna grönsaker & blommor eller odlat ett tag men vill bli säkrare på hur man gör? Då är denna studieträff något för dig! Här får du följa fröets resa från fröpåse till skörd. Lär dig odla på ett smartare, billigare och hållbarare sätt. Få tips på enkla grödor att odla och få till smarta kombinationer och lösningar.
Anmälan på: Börja odla smart och hållbart Studieförbundet Vuxenskolan Länk till annan webbplats.
Plats: SVs lokal Östra Torggatan 11, Töreboda.
Klockan 18.00–20.30. Är du pappa till ett eller flera barn? Passa på att besöka Familjecentralen Spindelns Pappaträff där du får utbyte av att träffa andra pappor och samtalet leds av en erfaren pappagruppsledare. Vi bjuder på fika.Anmälan via e-post: sofia.hovbjer@toreboda.se telefon: 0506-181 20, e-post: marie-therese.arvidsson@toreboda.se telefon: 0506-189 32.
Plats: Öppna förskolan Spindeln Norra Torggatan 12, Töreboda.
Klockan 17.00. Träffa Bettina Sorgenfrei och få testa på hur du kan göra allt från hemmagjorda disktabletter och rengöringsprodukter till grönsaksbuljong md mera. 15 platser, först till kvarn. Anmälan telefon: 070-897 48 01.
Plats: Gjutaren Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Klockan 17.00. Välkomna på en kväll med fokus på kroppsvård, hudvård, glädje och välmående. Vi erbjuder olika prova på, exklusiva erbjudanden och fina provsmak. Pris: 200 kronor, priset dras av om du handlar under kvällen.
Anmälan: via vårt instagramkonto eller telefon: 076-805 70 17.
Vi kommer även ha 48h erbjudanden inom olika kategorier under veckan, (se vårt instagramkonto).
Plats: Östra Torggatan 4A, Töreboda.
Klockan 17.30. Bjuder in till en hållbar hudvårdsrutin där du får tips och råd om hur du tar hand om din hud. Pris: 395 kronor, priset dras av om du handlar under kvällen.
8 platser, först till kvarn. Bokning telefon: 0506-102 00.
Plats: Östra Torggatan 9A, Töreboda.
Klockan 09.30–13.00.
Plats: Idrottshallen, Töreboda.
Klockan 10.00–13.00. Våffelkafé och försäljning av bröd, påskris, ljus, blomskott med mera. Till förmån för fasteaktionen, Act Svenska kyrkans internationella hjälparbete. Inlämning av loppisgrejer 21 mars i Töreboda församlingshem. Kontakt: Marianne Ljungström, telefon: 073-029 11 25.
Plats: Församlingshemmet Töreboda.
Klockan 10.00–13.00. Vi kör 10% rabatt i hela butiken.
Plats: Fredsbergsvägen ca 500 m norr om Töreboda kyrka.
Klockan 13.00–15.00.
Julia Persson som driver Rödjans lilla gröna berättar om hur du på olika sätt kan tänka hållbart hemma i din trädgård. Hur kan du till exempel se ditt trädgårdsavfall som guldmöjligheter och skapa egen jord av trädgårdens egna avfall.
MarinaV Odling, Trädgård & Sån't kommer visa på enkla, hållbara och billiga sätt hur du kan odla din egen mat.
I samband med de båda föreläsningarna kommer även Bettina Sorgenfrei visa Törebodas Fröbibliotek där du har möjlighet att byta eller låna fröer gratis.
Plats: Gjutaren, Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Tillsammans manifesterar vi för hållbarhet och uppmärksammar Earth hour!
Klockan 19.15 Välkommen att gå med i vårt fackeltåg till torget, vi samlas vid klocktorget, (den lilla ytan vid Kyrkogatan 15, Töreboda).
19.30 Fackeltåget avgår mot torget. (Vi går via Kungsgatan och viker av mot torget efter biblioteket).
Program att ta del av vid torget:
20.00 tal av Linn Brandström och sång av elever från Kulturskolan.
20.30 vid Earth hours start bjuds vi på eldshow av eldjonglören Robz!
Aktiviteter som anordnas under delar/hela veckan
Tinas Trädgård erbjuder 10% på fröer och frötillbehör torsdag - lördag.
Biblioteket bjuder under Hållbarhetsveckan in alla till att botanisera i temahyllan bland böcker med inriktning mot ett hållbart samhälle och cirkulärt återbruk, vi har även tipspromenad för barn och vuxna. Du kan även passa på att se Fröbiblioteket som nu finns på biblioteket.
Öppettider: Töreboda kommunbibliotek – Töreboda Länk till annan webbplats.
Öppet måndag-fredag klockan 10.00–14.00. Vi är en LSS Daglig verksamhet som i största del återbrukar materialet och säljer i vår butik. Välkomna in till oss.
Plats: Storgatan 25, Töreboda (i samma byggnad som brandstationen).
Bada gratis under veckans öppettider: Öppettider och priser simhallen – Töreboda Länk till annan webbplats.
Vi har öppet tisdag–fredag klockan 10.00–17.00. Vi kommer ha lite olika extraerbjudanden som ni kommer få ta del av, välkomna in till oss!
Plats: Borrebodagatan 16, Töreboda.
Vi har öppet tisdag–fredag klockan 11.00–18.00 och kommer under veckan ha olika erbjudanden.
Välkomna att ta del av våra kampanjerbjudanden!
Plats: Norra Torggatan 6, Töreboda.
Vi kommer under hållbarhetsveckan starta upp insamling av begagnade textilier till våran kommande återbruksavdelning. Du som kund kan lämna in hemtextilier i gott skick som inte längre används
(till exempel gardiner, dukar, kuddfodral). Blir varan såld får du ett presentkort i butiken med en summa vi kommit överens om vid inlämning. Detta ger våra kunder möjligheten att välja ett hållbart alternativ och även få cirkulation på textilier som man inte längre har behov av hemma.
Plats: Hjälstabergsvägen 6 i Moholm.
Välkommen in under våra ordinarie öppettider för att få förevisning av och möjlighet att provköra våra elcyklar, ett hållbart alternativ till bilåkande.
Plats: Kanalvägen 3, Töreboda.
Från måndag eftermiddag–lördag klockan 15.00 ställer vi upp en monter i Gjutaren med information om skolan och hur vi arbetar. Montern är bemannad tisdag 18 mars mellan klockan 10.00–15.30 (vi finns där och svarar på frågor). Ni kan även på egen hand ta del av montern under veckan när det är något annat evenemang i lokalen (för tider, se programmet).
Plats: Järnvägsgatan 6, Töreboda.
Måndag eftermiddag–fredag eftermiddag har vi en monter i skolans uteklassrum med information om skolan och hur vi arbetar.
Plats: Kyrkskolan 2, Fredsberg.
Aktiviteter inom interna verksamheter
Måltidsverksamheten kommer ha extra fokus på hållbarhet under veckan vid förskolor och skolor. De kommer bland annat genomföra matsvinnsmätningar vid alla enheter och köken kommer planera menyn under veckan med extra mycket hållbarhet i tanken.
Under tisdag, onsdag och torsdag kommer Guldgruvan arrangera olika aktiviteter nere vid Björkängens äldreboende och bjuda in några förskolegrupper med 5-åringar som får testa på de olika stationerna ihop med de äldre på boendet.
Kommunens försklor arbetar mycket med hållbarhetsarbete på olika sätt, exempel olika form av rörelseglädje varje vecka, återvinning med hjälp av sopsamlarmonster, odling, några har kompost till sina fruktrester, tema eller projekt kring hållbarhet, några har deltagit i ett projekt ihop med Botaniska trädgården i Göteborg – ”så vilda” där man fått ta del av blomsterfröer.
Under denna vecka kommer de delta på skräpplockardagen och även uppmärksamma ”rocka sockorna” som handlar om alla människors lika värde. Förskolan Tallkotten kommer anordna Tallkotten-loppet under veckan. Kommunens skolor kommer lyfta veckan på lite olika sätt, bland annat genom att delta vid skräpplockardag och ha olika rörelseaktiviteter under veckan.
Elevrådsrepresentanter på Centralskolan bjuds in till Gjutaren för workshop i demokrati och inflytande som leds av Ellen Talus Folkhälsostrateg i Töreboda kommun och personal från Länsstyrelsen Västra Götaland. Demokrati är en förutsättning för ett hållbart samhälle. Vi vill genom workshopen ta vara på ungdomarnas tankar och idéer och ge dem möjlighet att vara med och påverka utvecklingen av det hållbara Töreboda.
Tisdagens arbetslagskonferens kommer genomföras som en walk and talk för hållbart arbetsliv.
På onsdagen startar vi upp vårt nya profilområde: Kemikalier och giftfri miljö. Då arbetar hela skolan med det i åldersblandade grupper under varje onsdag eftermiddag en tid framöver. Under torsdagen genomför vi skräpplockardag i alla klasser. Vi plockar skräp i närområdet samt i och runt skolan. Under veckan kommer alla klasser gå igenom hur man sopsorterar (som en påminnelse och uppdatering) samt ta en titt i skolans sopsorteringsutrymme (som kommer vara uppdaterat inför denna vecka).
Kyrkan värnar om biologisk mångfald genom flera anlagda blomsterängar på sin mark. Vid Fredsbergs kyrka finns en inventerad blomsteräng sedan 1990-talet.
Westerstrand kommer internt uppmärksamma hållbarhetsveckan på vår arbetsplats. Vi har även precis startat ett projekt ihop med IDC som kallas produktionslyftet, det går ut på att hela vår process ska ses över och bli så miljö och resurssnål som möjligt. Vi är också i startgroparna med att få fram några produkter i vårt sortiment av helt återvunnet material och som sedan går att återvinna igen och klockor som drivs med solceller.