Kommunal primärvård

Kommunens hälso- och sjukvårdsansvar omfattar dig som bor i särskilda boendeformer eller vistas på korttidsboende. Även du som vistas på dagverksamhet omfattas av kommunens ansvar. Genom överenskommelse med Västra Götalandsregionen omfattar kommunens hälso- och sjukvårdsansvar även ansvaret för sjukvård i hemmet (hemsjukvård).

Vi arbetar i team utifrån ett aktiverande förhållningssätt som innebär att du ska ges möjlighet att vara så aktiv som möjligt i din vardag.

Hemsjukvård

Du som har stora svårigheter att ta dig till vårdcentralen eller mottagningarna på sjukhusen kan få vård och rehabilitering i hemmet (hemsjukvård). Behovet ska vara varaktigt eller stort och omfattande över tid. Du kan få hemsjukvård oavsett ålder och hemsjukvården avslutas om ditt behov upphör.

Beslut om hemsjukvård föregås alltid av en SIP (samordnad individuell plan) tillsammans med dig. Vid planeringen utformas vården i samråd med dig och eventuell närstående. Syftet med insatserna är att skapa en så aktiv och fungerande tillvaro som möjligt. Ta kontakt med din fasta vårdkontakt på Vårdcentralen som kan sammankalla till en SIP.

Vad kostar det?

Du betalar en fast avgift per månad för hemsjukvården enligt fastställd taxa. Vad du betalar per månad beror bland annat på din inkomst.

Enheten för rehab och hälsa

Arbetsterapeuten utreder vilken träning eller vilka hjälpmedel du behöver för att så självständigt som möjligt kunna utföra dina dagliga aktiviteter. Om du behöver bostadsanpassning skriver arbetsterapeuten ett intyg som ligger till grund för kommande beslut.

Fysioterapeuten arbetar med rörelseförmåga och fysisk aktivitet. Det kan till exempel innebära att utforma träningsprogram eller att prova ut hjälpmedel. Rehabassistenten arbetar med träning både individuellt och i grupp.

Arbetsterapeut, fysioterapeut och rehabassistent arbetar tillsammans för att du ska få tillbaka, bibehålla eller förbättra dina funktioner.

Sjuksköterskan utför medicinska insatser som bedömningar, sårvårdsbehandlingar, provtagningar och frågor som rör läkemedel, Sjuksköterskan ser tillsammans med läkare över ditt behov av hälso- och sjukvård.

Hjälpmedel förskrivs av ansvarig legitimerad till dig som har hemsjukvård eller bor på särskilt boende. Syftet med att få ett personligt hjälpmedel är att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

Hjälpmedel lånar du kostnadsfritt av kommunen. När behovet upphör eller förändras återlämnas hjälpmedlet till kommunen.

Vid reparation eller service kontaktar du din arbetsterapeut eller fysioterapeut/sjukgymnast. Du kan även ringa direkt till Hjälpmedelcentralens kundtjänst.

HjälpmedelcentralenKundtjänst010-473 80 80

Om du i samband med kommunal primärvård behöver stöd och hjälp med dina läkemedel kan du erbjudas en läkemedelsautomat Dosell.

Läkemedelsautomaten förenklar vardagen genom att se till att du tar rätt läkemedel i rätt dos och vid rätt tidpunkt. Den informerar din personal eller närstående om du av någon anledning inte tar dina läkemedel i tid.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska det i varje kommun finnas en funktion särskilt medicinskt ansvar, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). MAS har ett särskilt ansvar för att säkerställa att:

  • Patienten får en säker och ändamålsenlig hälso- och sjukvård av god kvalitet.
  • Det finns rutiner för att kontakta läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal vid behov.
  • Patienten får den hälso- och sjukvård läkaren har bestämt.
  • Rutinerna är ändamålsenliga och väl fungerande för läkemedelshanteringen.
  • Beslut om att delegera ansvar för vårduppgifter är förenliga med patientsäkerheten.
  • Patientjournaler förs i den omfattning som Patientdatalagen föreskriver.
  • Det finns ändamålsenliga och välfungerande rutiner för rapporter av vårdskador eller risk för vårdskador.
  • Om en händelse medfört eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada utreda och anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO samt till vård och omsorgsutskottet i kommunen.

Det är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan som planerar, leder och kontrollerar verksamheterna på ett sätt som leder till att kravet på god vård i Hälso- och Sjukvårdslagen (HSL) uppfylls (3 kap. 1 § Patientsäkerhetslagen [2010:659], PSL).

Utöver de reglerade uppgifterna är det vårdgivaren som bestämmer vilka arbetsuppgifter som ingår i jobbet som medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MASAnnika Jansson0506-181 55annika.jansson@toreboda.se

Alla ska få vård av god kvalitet och ett gott bemötande. Om du inte är nöjd kan du lämna synpunkter eller klagomål. Du kan också komma med idéer och förslag på hur vården kan bli bättre. Kontakta i första hand den verksamhet i kommunen där du har fått vård och behandling.

Du kan också vända dig till patientnämnden om du vill ha stöd i kontakten med vården. Det kostar inget att vända sig till patientnämnden

Om du drabbas av en skada i samband med kommunal primärvård kan du ha rätt till ekonomisk ersättning enligt patientskadelagen (1996:799). Det kan avse skador som uppkommer inom sjukvård t.ex. inom särskilt boende, vid skolhälsovård, hemsjukvård eller vid ungdoms- eller alkoholmottagningar.

Patientförsäkringen ersätter fysiska och psykiska skador som orsakats av undersökning, vård och behandling, oriktiga diagnoser, fel hos eller felaktig hantering av medicinska produkter och sjukvårdsutrustning, smittämnen som överförs i samband med vården, olycksfall som inträffar i samband med vården eller oriktig hantering av läkemedel.

Skadeanmälan

Om du råkar ut för en skada i samband med kommunal primärvård och vill kräva ekonomisk ersättning från patientförsäkringen skall du göra en skadeanmälan till kommunens försäkringsbolag.

För att anmäla skada:

Skicka blanketten till:

info@se.sedgwick.com

eller med vanlig post till:
Sedgwick Sweden AB
Box 1141
171 22 Solna

Telefon:
Kontorstid 08- 98 33 60
övrig tid 031- 703 17 27

Enligt patientsäkerhetslagen (PSL 2010:659, SOSFS 2011:9 7 kap. 3 §) ska vårdgivaren varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse. Syftet med patientsäkerhetsberättelsen är att öppet och tydligt redovisa strategier, mål och resultat av arbetet med att förbättra patientsäkerheten.

Publicerad: 08 december 2023 Uppdaterad: 11 juni 2025

Besöksadress

Kommunrehab
Börstorpsgatan 8D
545 31 Töreboda

Kontakt

Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MASAnnika Jansson0506-181 55annika.jansson@toreboda.se
Vård- och omsorgschef Äldreomsorg, kommunal hälso- och sjukvård samt IFO barn och familjAnn-Sofie Eklund Karlsson0506-182 39ann-sofie.eklund-karlsson@toreboda.se
EnhetschefEnheten rehab och hälsaUlrika Berglund0506-181 31ulrika.berglund@toreboda.se

Relaterad information