Tips för att fylla och tömma din pool

Under våren och sommarens första värmetoppar används det ofta mycket vatten. När många vattnar eller fyller sin pool, spa eller badtunna vid samma tillfälle kan detta leda till brist på vatten. Vi behöver alla hjälpas åt för att undvika problem med vattenförsörjningen. Här har vi samlat några användbara tips till dig för hållbar vattenanvändning!

Risken att vattnet sinar i våra vattentäkter är inte särskilt stor. Däremot är kapaciteten i våra vattenverk och ledningar begränsad då de är dimensionerade för att räcka för normal hushållsförbrukning. I samband med årets första värmetoppar får vi ofta problem med kapaciteten både på våra stora och små vattenverk. Vissa år har vi fått utfärda bevattningsförbud för att få en hållbar situation.

Om vi alla hjälps åt att tänka vattensmart minskar problemen och vi får en hållbar vattenanvändning.

Fyll gärna poolen med regnvatten

Många fyller sin pool med dricksvatten. Att fylla poolen med regnvatten är en lösning som både sparar på dricksvatten och tar hand om regnvattnet på ett smart sätt. Ett extra rör från ditt stuprör tillsammans med en sandfilterpump, klortabletter och lite framförhållning ger dig möjlighet att fylla åtminstone en mindre pool med regnvatten

  • Fyll gärna poolen under natten. Vattenförbrukningen är som störst under morgon och kväll.
  • Fyll poolen med lägre strålstyrka. Att fylla sin pool tar lång tid, planera i förväg!
  • Fyll poolen när det är dåligt väder. När det är varmt ökar vattenåtgången.
  • Fyll inte poolen samtidigt som dina grannar gör det.
  • Se till att poolen är tät och att reningen fungerar, då behöver du inte fylla poolen flera gånger per säsong.
  • Täck över poolen när den inte används, då minskar avdunstningen.
  • Fyll poolen med kallvatten och inte varmvatten för att spara energi.

  • Tömning ska så långt som möjligt ske genom infiltration på tomten, över en gräsyta eller liknande. Om ingen genomsläpplig yta finns kan vattnet i nödfall tömmas till det kommunala spillvattennätet (alltså inte till dagvattennätet exempelvis via gatubrunn). Tömningen ska ske långsamt och måste pausas vid händelse av kraftigt regn.
  • Töm inte ut allt samtidigt utan släpp ut lite i taget, så att det hinner sjunka undan.
  • Tänk också på att inte använda poolkemikalier eller liknande precis innan tömning. Läs mer om avklorering nedan.
  • Att tömma ut poolvatten i gatubrunnar är inte tillåtet, då vattnet från gatubrunnarna i de flesta områden leds via dagvattensystemen ut i våra vattendrag. Poolens smutsiga och klorerade vatten kan då skada växt- och djurlivet.

Före tömning är det viktigt att vattnet avkloreras om klor har använts som desinfektionsmedel. Avkloreringsmedel (till exempel natriumsulfit eller natriumtiosulfat) kan köpas i butiker för pooltillbehör. Om enbart hypoklorit har använts för desinfektion, kan vattnet avkloreras genom att det får stå i solljus några dagar. Eventuellt tillsatt algbekämpningsmedel ska ha hunnit förbrukas innan tömning.

Vid osäkerhet kring var du ska släppa ut vattnet, kontakta kommunens miljöförvaltning.

Publicerad: 08 april 2025 Uppdaterad: 08 april 2025

Kontakt