Offentliga måltidens dag

Måltidsenheten i Töreboda och Gullspångs kommuner kommer att uppmärksamma Offentliga måltidens dag med att servera en populär rätt gjord på lokalproducerat råvaror och fira dagen extra genom att servera en liten dessert. Inom äldreomsorgen uppmärksammas även den skaraborgska högtiden Grynkorvens dag.

Den 19 oktober står måltider i fokus i Töreboda och Gullspångs kommuner när vi firar Offentliga måltidens dag. Det är en dag då vi hyllar den svenska måltidskulturen och framhäver vikten av närproducerade råvaror.

Offentliga måltidens dag

De tre miljoner skattefinansierade måltider som varje dag serveras inom förskola, skola, vård och omsorg i Sverige har stor betydelse i människors liv! Mer än var tionde måltid i en människas liv är en offentlig måltid. Detta vill vi uppmärksamma under Offentliga måltidens dag. De offentliga måltiderna ger inte bara mat i magen. De främjar också god hälsa, utjämnar socioekonomiska skillnader, ger struktur åt dagen och är ett tillfälle för möten och samtal.

I Töreboda kommun är menyn anpassad efter målgruppen:

Förskola & grundskola

  • Varmrätt: Köttbullar, gräddsås, potatispuré, rårörda lingon samt pressgurka. Måltiden tillagas av lokala råvaror från bygden.
  • Dessert: Chokladpannacotta med frukt garnityr från Werners Gourmetservice i Skara.

Äldreomsorgen

Inom äldreomsorgen firar vi inte bara Offentliga måltidens dag utan även den skaraborgska högtiden, Grynkorvens dag.

  • Varmrätt: Närproducerad grynkorv som serveras i sällskap av potatismos och senapssås.
  • Dessert: Varje kök komponerar egen dessert.

Sidan senast uppdaterad: