Bristande föräldraskap

Du har rätt att bli väl omhändertagen och bemött med kärlek och respekt. Om du upplever att du inte får tillräckligt med stöd hemma kan du och dina föräldrar få hjälp.

Som barn är du beroende av att de vuxna i din närhet skyddar och tar hand om dig. Det kan gälla allt från känslomässigt stöd till att man får mat och rena kläder.

Oftast klarar en förälder att hjälpa och stötta sitt barn, men ibland räcker inte förmågan till, trots att viljan finns där. Av olika anledningar förmår inte föräldern att ge sitt barn tillräckligt med omvårdnad, mat eller hjälpa till så att barnet kommer iväg till skolan på morgonen. Kanske är föräldern våldsam eller hotfull. Kanske bryr sig inte föräldern om var barnet är om dagarna eller på kvällar och nätter. Kanske har föräldern så fullt upp med sina egna problem att barnet glöms bort.

Förutom att du som barn då kan känna sig övergiven, ledsen och otrygg kan det också leda till du råkar illa ut genom att man hamnar i fel sällskap eller på platser där du utsätts för brott (Text från 1177.se).

Om du har det så här

Om du har det så här eller anar att någon annan lever så här, ska du berätta det för någon vuxen i din närhet. Det kan vara någon vuxen som du känner förtroende för, till exempel en kompis förälder. Eller så kan du prata med en lärare eller någon annan på skolan. Du kan alltid vända dig till elevhälsoteamet eller till Individ och familjeomsorgens barnhandläggare.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Socialkontoret reception
Telefon: 0506-181 30
Fax: 0506-18142

Öppettider
Måndag -fredag
10.00-12.00

Länkar

Barn- och elevhälsan

Om bristande föräldraskap på 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.