Töreboda kommun Till startsidan Töreboda kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Fordonstvätt

Gör-det-själv-tvätt i Mariestad, Foto: Eva Rehnberg

Tvätta inte bilen på gatan! Biltvättmedel kan innehålla ämnen som skadar både människor och miljö. Vid biltvätten följer dessutom olja och tungmetaller med ut med tvättvattnet. När du tvättar bilen på gatan, parkeringsplatsen eller garageinfarten rinner förorenat vatten ner i dagvattenbrunnar. Dagvattnet går oftast orenat ut i närmaste vattendrag.

Var ska jag tvätta bilen?

Tvätta din bil i en "gör-det-själv-hall" eller i en automatisk biltvätt där tvättvattnet passerar ett reningsverk innan det släpps ut. Om du ändå väljer att tvätta bilen hemma någon enstaka gång gör det då på en gräs- eller grusplan, med markägarens tillstånd. Använd handdiskmedel eller såpa för att minska risken för en långsiktig miljöstörning. Det är inte acceptabelt att tvätta bilen med rengöringsmedel på gatan, asfalterad parkeringsyta eller liknande.

Hur ska jag tvätta bilen?

Tvätta bilen regelbundet och inte allt för sällan. Om du tvättar bilen ofta sätter sig inte smutsen fast och du kan använda mindre och mildare rengöringsmedel. Det är viktigt att du använder bilvårdsprodukter som är miljömärkta. Men kom ihåg att även miljömärkta rengöringsmedel inte är så miljöanpassade att de kan släppas rakt ut i vattendragen.

Yrkesmässig biltvätt

För företagare, bostadsrättsföreningar och andra verksamheter som tvättar bilar i egen anläggning gäller särskilda regler. Miljö- och byggnadsnämnden har antagit riktlinjer för vad som gäller vid biltvätt. Se länk.

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-12

Relaterad information

Kontakt

Verksamhet miljö och bygg
Expedition
Telefon: 0501-75 60 20,
75 60 30
E-post: Miljö och bygg

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2,
Mariestad

Dokument

Riktlinjer för fordonstvättPDF

Kontakta oss

Adress

Töreboda Kommun
Drottninggatan 4
Box 83
545 22 Töreboda

Telefon

0506-180 00

Samarbetskommunerna

Mariestad kommuns
Gullspång kommuns