Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Säker mat hemma

Kvinna sköljer rädisor. Bild från Most photos

Många blir matförgiftade när de äter på restaurang, men undersökningar visar att det är fler som blir matförgiftade i sina hem. Det finns ett antal grundregler när det gäller din mathantering hemma som förhindrar de flesta orsakerna till matförgiftning. Du kan lätt förhindra att maten förorenas eller smittas ner, att bakterier och mögel växer till samt att döda de bakterier som redan finns i maten.

Handtvätt

Det absolut viktigaste du har att tänka på när du hanterar och lagar mat är att vara riktigt ren om händerna. Tvätta noggrant med flytande tvål och vatten. Gnugga rejält och gärna en bit upp på underarmarna. Det är lätt att glömma tummarna. Torka dig på en ren handduk eller pappershandduk.

Tvätta dig efter varje arbetsmoment t ex efter du hanterat rå kyckling och ska börja med salladen. Naturligtvis tvättar du dig alltid efter toalettbesök.

Om du har sår på händerna kan du använda engångshandskar. Du får dock inte glömma att handskarna är för att skydda maten och inte händerna. Därför ska du byta dem mellan olika arbetsmoment.

Skild hantering

Använd olika skärbrädor och redskap för olika typer av livsmedel eller diska noggrant mellan varje moment. Potatis eller rotfrukter drar med sig jordbakterier in i köket. Det blir betydligt mindre mängd om de är tvättade.

När du skalar potatis och rotfrukter är det därför viktigt att göra ordentligt rent efteråt innan du börjar med kött eller sallad. Om du använder disktrasa så byt den ofta. Det går bra att tvätta den i tvättmaskinen i minst 60°C.

Skölj skölj skölj

Grönsaker och frukt kan vara förorenade av gödselvatten, djur eller smutsiga händer och förvaringslådor. Därför ska du skölja grönsaker och frukt riktigt noga i ljummet vatten. Även ris kan innehålla jordbakterier och rester från råttor, möss, fåglar och annan ohyra. Därför är det lämpligt att även skölja det noga innan du kokar det.

Temperatur

Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm. Bakterier växer till som bäst i mellantemperaturerna kring +30-40°C

Kylförvaring
Ha gärna en termometer i kyl och frys. Läs på förpackningarna vilken rekommenderad förvaringstemperatur tillverkaren har på sina produkter. I Sverige är det vanligast med minst +8°C. Råa köttprodukter behöver kallare temperaturer, oftast minst +4°C.

Man ska anpassa temperaturen i kylskåpet efter den mat som behöver lägst temperatur. Lämpligt är att ligga mellan +4 och +5°C i sitt kylskåp. Om du har så pass kallt håller sig mjölken flera dagar efter bäst-före-datum (såvida den inte stått i rumstemperatur på frukostbordet och drällt alltför länge). Lita på din lukt och smak och släng inte livsmedel i onödan.

På sommaren är det ibland riktigt varmt ute. Om du ska handla mat vid dessa tillfällen är det perfekt att ha med kylväskan med kylklampar. Här lägger du den mest temperaturkänsliga maten för att skona den från varma hemtransporter.

Uppvärmning
När du värmer mat behöver den komma upp i 70-75°C för att sjukdomsalstrande bakterier ska dö. Tänk särskilt på att mikrovågsugn värmer väldigt ojämnt och att det tar extra tid för att utjämna värmen.

Varmhållning
Om du ska hålla maten varm är det bästa om du kan ha en temperatur på minst 60° i mitten.

Nedkylning
Vid nedkylning ska du sträva efter att det går snabbt för att förhindra att bakterier växer till. Det finns bakterier som överlever kokning genom att bilda sporer som sedan utvecklas till nya bakterier när temperaturen sänks. Flera av dessa kan ge matförgiftningar.

Du kan kyla ner en gryta snabbt i ett vattenbad. Då kan du behöva byta vattnet någon gång emellan. En lasagne kan du lägga kylklampar på så går nedkylningen mycket snabbt. Att ställa in varm mat i kyl eller frys direkt ska man undvika. Det höjer temperaturen runt omkring och det innebär att annan mat som förvaras intill kan förstöras eller få förkortad hållbarhet.

Magsjuka

När du är risig i magen ska du inte laga mat till andra. Den vanliga vinterkräksjukan är mycket smittsam, och du är smittbärare ett bra tag efter du blivit frisk. Du ska vara symptomfri i två dygn för att vara på den säkra sidan innan du lagar mat till andra än dig själv.

Mögel

Mögel är både till nytta och skada för oss människor. Till nytta är det vad gäller vissa penicillinarter och när vi framställer mögelost. Penicillinet hjälper oss i kampen mot infektioner.
Många mögelarter verkar dock mot oss. De förstör vår mat om den hanteras på fel sätt eller blir för gammal. Möglet bildar i vissa fall gifter som kan vara cancerframkallande.

Sylt och mos
Om du har för lite socker i sylten eller äppelmos möglar den ganska snabbt. Du kan även göra lättsockrade produkter. Men då är det bästa att förvara den i frysen eller bara göra så lite som går åt inom ett par veckor. Du ska bara använda riktigt fina och fasta bär och frukt vid tillverkningen.

Om sylten eller moset har möglat ska den kastas ifall du haft mindre än 500 g socker på ett kg bär eller frukt. Annars tar du bort ett rejält skikt där möglet bildats.

Saft
Möglig saft ska alltid kasseras. Det är samma sak här med sockret. Lättsockrat bör frysas annars ska du inte snåla med sockret.

Ost
Om hårdosten möglat kan du skära bort det angripna stället med god marginal.

Bröd
Om det är ett större mögelangrepp ska hela brödet kastas. Om det är ett mindre angrepp skär man bort en rejäl skiva. Ibland kan man känna mögelsmaken, och då är det bara att kasta.

Nötter
Mögel som finns i nötter är giftigt och cancerframkallande. Kassera mögliga nötter. Tänk på att paranötter kan mögla inifrån och syns därför i mitten.

Sidan senast uppdaterad: 2016-12-01

Relaterad information

Kontakt

Verksamhet miljö och bygg
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 05,
75 60 20, 75 60 30
E-post: Miljö och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

 

Kontakta oss

Adress

Töreboda Kommun
Drottninggatan 4
Box 83
545 22 Töreboda

Telefon

0506-180 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Gullspång kommuns