Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Märkning

Varje dag stoppar du i dig ca 2 kilo mat och ungefär lika mycket dryck. Det är bra om du är noga med vad du äter så att du ger kroppen den näring den behöver. För du ska veta vad maten innehåller måste livsmedelsföretagaren märka maten på ett sätt så att det är tydligt och lätt att förstå. Märkningen ska vara på svenska.

Märkningen får inte vilseleda

Märkningen eller förpackningen får inte ge intryck av att maten till exempel innehåller annat än vad det gör eller att ursprunget är annat än vad det är. Prislappar får inte klistras på förpackningen så att datummärkningen skyms. Tillverkaren får inte påstå att maten förebygger, behandlar eller botar sjukdomar.

Märkningen ska bland annat innehålla uppgift om:

  • Namnet på varan
  • Ingrediensförteckning
  • Allergimärkning
  • Mängd av vissa ingredienser
  • Mängd i förpackningen
  • Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag
  • Förvaringsanvisning
  • Namn och adress för tillverkare, förpackare eller säljare

Mer information om märkning finns på Livsmedelsverkets hemsida. Se länk.

Livsmedel som passerat bäst före-dag eller sista förbrukningsdag

Ibland säljer butikerna livsmedel som är på väg att passera eller som redan har passerat bäst före-dag. Det finns inget i lagstiftningen som säger att de inte får göra det.

Bäst före-dagen är den dag som tillverkaren garanterar att livsmedlet fortfarande har god kvalitet förutsatt att man har följt förvaringsanvisningarna som tillverkaren rekommenderar. Dessa står på förpackningen. Ofta förvaras maten i lägre temperatur än anvisningarna säger. Detta gör att livsmedlen håller god kvalitet längre och ibland till och med betydligt längre än bäst före-dag.

När butiksägaren säljer ut mat som passerat bäst före-dag är det hen som tar på sig ansvaret för att livsmedlet fortfarande håller god kvalitet. Det finns inga krav i lagstiftningen att man ska få köpa varan billigare eller att det ska vara tydligt märkt att datumet passerat men hen får inte märka om med nytt datum eller sätta en extraprislapp så att bäst före-dagen döljs.

Du som konsument har ett stort ansvar att titta på datum på förpackningen. Visst är det lätt att du känner dig lurad om du köper en vara som bara har någon dag kvar särskilt om du planerat använda den om några dagar. Det effektivaste är att du påtalar det för butiksinnehavaren.

Däremot är det förbjudet att sälja ett livsmedel som har passerat sista förbrukningsdag. De livsmedel som märks med detta är kylvaror som lätt blir dåliga, till exempel färdigförpackad färsk fisk och köttfärs.

Det slängs mycket mat i onödan med anledning av att inte alla har koll på det här med bäst före-dag. Om du har mellan +4 och +5°C i ditt kylskåp så håller sig många matvaror flera dagar efter bäst före-datum. Förutsättningen är dock att du varit noggrann med att inte ha alltför stora avbrott i kylkedjan.

Om du planerar dina inköp och din mathållning noggrannare så sparar du pengar och miljö. När det gäller utgångna varor så kan du i de flesta fall lita på din lukt och smak.

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-26

Relaterad information

Kontakt

Verksamhet miljö och bygg
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 05,
75 60 20, 75 60 30
E-post: Miljö och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Länkar

Livsmedelsverket - om märkninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Adress

Töreboda Kommun
Drottninggatan 4
Box 83
545 22 Töreboda

Telefon

0506-180 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Gullspång kommuns