Läsa på olika sätt

På biblioteket finns det talböcker, böcker med stor stil och lättlästa böcker att låna för dig som har svårt att läsa en vanlig bok.

Talböcker

Alla som har svårt att läsa tryckt text har rätt att låna talböcker.
Talböckerna du lånar på biblioteket är inlästa på cd-skiva. De kan läsas på en särskild talboksspelare, CD-spelare som klarar mp3-format eller på en dator.

På biblioteket kan du låna en talboksspelare för att prova på. Har vi inte den talbok du vill läsa, kan vi vanligtvis skaffa fram den. Denna service är kostnadsfri. På myndigheten för tillgängliga mediers hemsida, legimus.se, kan du se alla talböcker som finns att låna.

Prenumererar du på en taltidning kan du få talböcker nedladdade direkt i din spelare. Prata med oss på biblioteket så hjälper vi dig att komma igång!

Legimus

Legimus är en tjänst för alla som läser talböcker. Det innebär att den som önskar kan ladda ner sina talböcker direkt till sin egen dator, spelare eller telefon hemifrån. För att kunna ladda ner en talbok måste du först bli registrerad av ditt bibliotek. Du måste också godkänna ett avtal och ha tillgång till dator, internet och e-postadress.

Stor stil

Storstilsböcker är böcker med extra stor stil. Innehållet i boken är samma som i originalboken, men de är ibland uppdelade på två böcker. Du lånar storstilsböcker på samma sätt som en vanlig bok.

Läsplatta

Biblioteket erbjuder lån av läsplatta där du själv ställer in önskvärd storlek på texten. Bra för dig som har svårt att hålla tunga böcker. Bibliotekarie hjälper dig att komma igång.

Läsplattan är också direkt uppkopplad på vår e-boksapp Libby. För enklare utlåning och läsning.

Lättläst

För många människor är en vanlig text svår att läsa och förstå.
På biblioteket finns böcker som är lättlästa för både barn och vuxna.
De lättlästa böckerna har ofta bilder, kortare meningar och lättare ord.

Vi har också den lättlästa tidningen 8 sidor.

Punktskrift

Du som vill läsa böcker eller tidningar med punktskrift kan vända dig till punktskriftsbiblioteket. Det finns en katalog på nätet. I katalogen kan du söka efter och beställa böcker. En länk till punktskriftsbiblioteket finns under Relaterad information.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Catherine Landström
Bibliotekschef
Telefon: 0506-182 65
E-post: Catherine Landström

Besöksadress
Töreboda kommunbibliotek
Kungsgatan 24
545 30 Töreboda

Postadress
Töreboda kommunbibliotek
Box 83
545 22 Töreboda

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen

Länkar

Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Myndigheten för tillgängliga
medier Länk till annan webbplats.

Om att läsa på många sätt Länk till annan webbplats.
Punktskriftsbiblioteket Länk till annan webbplats.