Vill du bli nämndeman i tingsrätten?

Uppdraget som nämndeman är opolitiskt och det är viktigt att nämndemannakåren speglar befolkningen. Du behöver alltså inte vara med i något politiskt parti för att ha möjlighet att bli nämndeman.

Uppdraget som nämndeman är ett ansvarsfullt förtroendeuppdrag där du tillsammans med juristdomare avgör mål och ärenden i domstolarna. Viktigt är att du har ett intresse och är lämplig för uppdraget.

Du som vill bli nämndeman måste kontakta ett politiskt parti där du bor. Nomineringen av nämndemän görs av politiska partier, men uppdraget som nämndeman är opolitiskt.

Val av nämndemän sker året efter de allmänna valen. Mandatperioden är fyra år. Nästa val äger rum under hösten 2023.

Läs mer om uppdraget som nämndeman

https://www.domstol.se/om-sveriges-domstolar/namndeman----ett-fortroendeuppdrag/ Länk till annan webbplats.

Är du intresserad av att bli nämndeman tar du kontakt med någon av gruppledarna i kommunfullmäktige. Senast den 1 september vill Töreboda kommuns förtroendevalda att du har anmält ditt intresse.

Moderaterna
Linn Brandström