Polisen tipsar hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier

En hand hålls upp och markerar stopp

Telefonbedrägerier är tyvärr vanligt numera och det är lätt att bli lurad. För att undvika att någon lurar dig och dina anhöriga på pengar och information tipsar polisen om tre saker du kan utgå ifrån för att minska risken att bli lurad.

Tipsa gärna dina vänner och familj hur ni kan minska risken att bli lurade. Tillsammans kan vi stå emot bedragarna.

1. Lägg på luren

Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släktning, från banken, ett företag eller en myndighet.

Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.

2. Logga inte in

Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan.

Seriösa företag, organisationer och myndighet tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

3. Lita inte på den som ringer

Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut.

Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

I dagens samhälle är det lätt för bedragare att söka fram personlig information om dig och din anhöriga vilket gör det enklare för bedragarna att låta trovärdiga. För fler tips hur du undviker att bli lurad se polisens hemsida. På sidan ”Försök inte lura mig” kan du se tre olika filmer som visar exempel på hur bedragare lurar dig i hemmet, på stan och på internet. Samt tips på hur du undviker att bli lurad i dessa situationer.

Skydda dig mot telefonbedrägerier (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Försök inte lura mig (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Sidan senast uppdaterad: