Information om coronaviruset

Här kan du hitta information om coronaviruset, rekommendationer för att minska smittspridning, Töreboda kommuns förebyggande åtgärder och vad som gäller i våra verksamheter. Informationen uppdateras löpande.

Sidan senast uppdaterad:

Minska smittspridning

För att minska smittspridning av virus gäller följande allmänna rekommendationer:

 • Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Följ de nationella och regionala råden för minskad smittspridning. Håll dig uppdaterad om vad som gäller via myndigheternas webbplatser.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten noga och ofta.
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk. Om du misstänker att du fått covid-19 – kontakta din vårdcentral för att testa om du blivit smittad.
 • Har du symptom på covid-19 ska du kontakta sjukvården för provtagning. Detta gäller även vid lindriga symptom.
 • För dig som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som har covid-19 gäller särskilda förhållningsregler. Arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar och träffa så få personer som möjligt. Även symtomfria yngre barn och elever rekommenderas att stanna hemma.
 • Begränsa ditt umgänge till en liten krets av personer som du normalt sett träffar. Även under kommande storhelger är det viktigt att du bara umgås i en mindre krets och undviker nya kontakter.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om resan verkligen är nödvändig.
 • Håll i, håll ut, håll avstånd och håll kontakten.
 • Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.
 • Vaccinationen pågår och vården vaccinerar i den takt som vaccinet levereras. Din tid för vaccination kommer – ha tålamod.

Regionala rekommendationer

De skärpta regionala rekommendationerna för att minska smittspridningen i Västra Götaland förlängs ytterligare och gäller nu fram till 2 maj.

Regionala rekommendationer Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Myndigheternas information om viruset

Via nedanstående länkar hittar du uppdaterad och säkerställd information om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.

Allmänna frågor och svar om coronaviruset och covid-19.
Folkhälsomyndigheten frågor och svar om coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.se samlar information från myndigheterna.
Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smittskyddet Västra Götalands information till allmänhet och vårdgivare. Smittskyddet Västra Götalandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om coronaviruset skrivet på Lättläst
Lättläst om corona Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teckenspråk och syntolkad informaton om covid-19
Teckenspråk och syntolkad information om covid-19 krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var källkritisk

För att förhindra ryktesspridning och spekulationer är det viktigt att du är källkritisk och endast delar information från säkra, bekräftade källor. Informationen på länkarna ovan är sådana källor.

Västra Götalandsregionens film om källkritiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Telefonnummer att ringa vid frågor

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Sök i första hand svar på dina frågor via myndigheternas webbplatser, se länkar nedan.

Om du inte hittar svar på webben kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 dit du kan ställa allmänna frågor om coronaviruset.

Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.

Mer information om corona på toreboda.se

Under denna sida finns fler sidor, riktade till specifika målgrupper. I mobiltelefon och surfplatta når du sidorna via mobilmenyn längst upp på sidan. Via stationär och bärbar dator når du sidorna via sidmenyn.

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Per-Ola Arnling Hedberg
Kommunchef
Telefon: 0506-181 52
E-post: Per-Ola Arnling Hedberg

Helena Martinez
Tf Kommunikationschef
Telefon: 0506-183 53
E-post: Helena Martinez

Kommunens informationsnummer
Om du har frågor rörande kommunens verksamheter kopplat till corona och covid-19 kan du ringa vårt informationsnummer 0506-180 01 måndag-torsdag klockan 8.00-16.00 fredag klockan 8.00-15.30.