Ekologiska fotavtryck

Allt vi gör lämnar spår efter sig. Vissa större, andra mindre. För att uppnå ett hållbart samhälle måste våra avtryck göras mindre. Det är speciellt viktigt för oss som lever i denna del av världen. Vi nu gör ohållbart stora avtryck.

Ekologiska fotavtryck är de spår vår livsstil lämnar efter sig. Man kan beskriva det som de ytor som behövs för det vi konsumerar och för att absorbera utsläppen det för med sig.

Fotavtrycken räknas samman från alla de ytor vi använder. Vi behöver plats för vårt boende, vägar och städer. Det behövs åkermark, skogsmark och hav  med mera för produktion av mat och  produkter.  För att ta hand om vårt avfall och utsläpp krävs också ytor och naturresurser.

Ohållbara avtryck

Om man fördelar jordens produktiva yta jämt mellan hela jordens befolkning har vi 1,5 hektar per person. Vi i Sverige använder 6-7 ha per person. Dett är det 18:e största avtrycket i världen.

Som vi lever nu överutnyttjar vi vår jord. Om alla skulle leva som vi i Sverige skulle det behövas två jordklot till. Fem jordklot skulle behövas om alla på jorden skulle leva som USA:s befolkning, som har ett av de största avtrycken.

Detta kan du och jag göra

Även om det är svårt att beräkna fram exakt hur mycket avtryck och påverkan våra handlingar gör är det inte svårt att förstå att vi inte kan leva som vi gör nu. Genom att göra val kan vi på många sätt minska våra avtryck och värna om vår jord. Tips till dig i din vardag finner du under menyerna till vänster.

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

Sidan senast uppdaterad:

Relaterad information

Kontakt

Verksamhet miljö och bygg
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 05
E-post: Miljö och bygg infobrevlåda

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2 Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Länkar

Världsnaturfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.