Töreboda kommun Till startsidan Töreboda kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Livsmedelsverksamhet

Du som bedriver livsmedelsverksamhet har ett mycket stort ansvar för människors hälsa. Vid felaktig hantering är det lätt att dina kunder blir sjuka av det du serverar eller säljer. Du får inte heller lura dina kunder utan tala om vad olika maträtter/livsmedel innehåller. För att underlätta för dig har vi här under våra sidor för företagare sammanställt information och blanketter samt länkar till lagstiftning, Livsmedelsverket och annan information som du kan ha glädje av.

Lagstiftning

För att skydda människors hälsa och för att styra upp redligheten finns en lagstiftning som du måste följa. Alla är skyldiga att känna till det som står i den lagstiftning som berör det man håller på med.  Lagstiftningen som berör livsmedelsområdet i Sverige gäller samtliga medlemsländer i EU.

Vi har dock några enstaka lagar som är nationella och som då bara gäller Sverige. Vi har fått särskilt tillstånd av EU för att få ha dessa undantag. Länkar till livsmedelslagstiftningen finns här på sidan. I lagstiftningen finns det reglerat hur du som livsmedelsföretagare ska göra när du startar och driver en livsmedelsverksamhet.

Kunskap

Det ställs höga krav på kunskap för att du ska kunna bedriva en livsmedelverksamhet där du kan garantera säkra livsmedel. Ju större risker det är med din hantering, desto större kunskap behövs. Har du ingen grundläggande kunskap i livsmedelshygien är detta något du behöver innan du startar din verksamhet. Miljö- och byggnadsförvaltningen har sammanställt en lista på de företag vi har kännedom om som tillhandahåller sådana utbildningar. Se länk till höger.

Branschorganisationer och Branschriktlinjer

Det kan vara svårt att ha koll på vad för regler som gäller just din typ av verksamhet. Branschorganisationerna har tagit fram riktlinjer för hur just deras typ av verksamhet bör skötas. Det finns för det mesta alltid någon branschorganisation som passar de flesta typer av livsmedelsverksamhet.

Livsmedelsverket har en lista på branschriktlinjer som har utarbetats där Livsmedelsverket har fått vara med och ha synpunkter.

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-12

Relaterad information

Kontakt

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 20,
75 60 30
E-post: Miljö- och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Dokument

Riktlinjer för antal toaletter för serveringar och tillfälliga festplatserPDF

Länkar

Livsmedelslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Livsmedelsförordningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Vägledningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Branschriktlinjerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Adress

Töreboda Kommun
Drottninggatan 4
Box 83
545 22 Töreboda

Telefon

0506-180 00

Samarbetskommunerna

Mariestad kommuns
Gullspång kommuns