Töreboda kommun Till startsidan Töreboda kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Länsstyrelsen varnar för vattenbrist - så kan vi spara på vattnet

Grundvattennivån i kommunen är låg, precis som i resten av Sverige. Därför uppmanar nu Länsstyrelsen Västra Götaland alla att tänka på sin vattenförbrukning och spara på vårt vatten.

–Trots att det regnat en del de senaste dagarna är grundvattennivåerna nu under de normala för årstiden i stora delar av länet, säger Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Vattenläget riskerar därför redan om några veckor att bli lika allvarligt som i juli 2018.

Så kan vi tillsammans minska vattenförbrukningen

När många gör små insatser kan vi spara mycket. Så här mycket kan vi spara, på enkla åtgärder:

  • Korta ner dina duschar. 5 minuter kortare dusch kan motsvara 35 till 70 liter vatten, beroende på om det är ett snålspolande duschmunstycke eller ett gammalt.
  • Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer cirka 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i Mariestad.
  • Diska inte under rinnande vatten utan använd diskbalja istället. Om vattnet får stå och rinna i tre minuter kan det gå åt 36 liter. I balja blir det bara 6 till 10 liter.

Fler tips som sparar både vatten och pengar:

  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.
  • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
  • Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du kör. Välj gärna eco-program.
  • Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten, så behöver du inte spola så länge för att få kallt vatten. På morgonen kan det vara bra att spola en liten stund tills vattnet blir kallt innan du tar vatten till mat och dryck. Då vet du att du får nytt fräscht vatten som inte har stått i ledningarna över natten.
  • Tvätta bilen i automattvätt.

Inget bevattningsförbud i dagsläget

–I dagsläget är inte nivåerna så kritiska att bevattningsförbud är aktuellt, men beroende på hur läget utvecklas kan det bli aktuellt framöver. För att undvika att vi kommer till det läget är det viktigt att alla hjälps åt och tänker på den egna vattenförbrukningen, säger Michael Nordin, teknisk chef Mariestads kommun.

En del av problematiken med vattenförbrukningen är grundvattennivån, som alltså är låg. Men det finns en till, viktig aspekt, och det är produktionskapaciteteten i vattenverken. Under förra sommaren ökade vattenförbrukningen markant på grund av det varma och torra vädret. Vattenverken är inte anpassade för att producera sådana mängder vatten, konsekvensen kan då bli att kommunen inte garantera stabil vattenleverans till kunderna. Om vattenförbrukningen ökar på det viset i år igen kan alltså ett bevattningsförbud bli aktuellt.

Mer information om vattenläget

Länsstyrelsen uppmanar alla att följa läget dels via sin kommun och dels på Länsstyrelsens webbplats "Vattenläget i länet", där finns information och vanliga frågor och svar om vattenläget i länet.

Länkar

Vattenläget i länet Länsstyrelsen Västra Götalandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Tips på hur du kan spara vatten Länsstyrelsen Västra Götalandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidan senast uppdaterad: 2019-06-14