Till startsidan för  kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Insekter

Det finns många olika insekter som kan ställa till problem, både i hemmet och i företaget. De dras till varma, mörka och gärna fuktiga miljöer där de har gott om mat och lätt att komma till. Skafferier, soprum och liknande utrymmen är särskilt utsatta. Vissa typer av insekter ger sig istället på oss direkt, som loppor och löss.

Men vi har inte bara våra egna inhemska skadedjur som myror och löss att oroa oss för. Vi reser mycket idag, och det är inte bara souvenirer som vi får med oss hem. Kackerlackor och vägglöss följer lätt med i en resväska och kan sprida sig i en rasande takt.

Vad kan insekterna ställa till med?

  • Småkryp av olika slag kan ställa till med många olika problem, beroende på vilken sorts kryp det är frågan om.
  • Loppor och löss suger blod, och det kliar och kan sprida sjukdomar.
  • Mjölbaggar, mottfjärilar, myror och liknande insekter dras till mat, där de sedan lägger ägg. Det i sin tur förstör maten och kan i värsta fall orsaka sjukdomar.
  • Vissa typer av insekter dras till textilier, till exempel mal. De kan på sikt förstöra kläderna och sprider sig lätt till hela garderoben.
  • Silverfiskar dras till fuktiga och mörka omgivningar, till exempel under badkar och avloppsrör. De kan ge sig på textilier, böcker, livsmedel och dessutom sprida sjukdomar.

Vad kan man göra för att minska problemen?

Bor du i en hyresrätt eller bostadsrättsförening så kontaktar du hyresvärden respektive styrelsen. Det är fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren som har ansvaret för att hålla byggnaden fri från ohyra.

Det finns insektsmedel och fällor som är effektiva mot insektsangrepp att köpa. Då du använder dessa så måste du vara försiktig med doseringen. Läs noggrant på förpackning om dosering och skyddsåtgärder så att varken du själv, barn eller husdjur riskerar att fara illa. Tänk även på att förpackningen kan vara farligt avfall.

Du kan också vända dig till en saneringsfirma som är specialister på att bekämpa ohyra. De kan hjälpa till med angrepp av ovanligare insekter. De har tillgång till effektivare medel än vad du kan köpa i handeln. Saneringsfirman kan även hjälpa till med förebyggande åtgärder. 

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-18

Relaterad information

Kontakt

Miljö- och byggnadsförvaltningen
Expeditionen
Telefon: 0501-75 60 20,
75 60 30
E-post: Miljö- och bygg

Besöksadress

Stadshuset, Kyrkogatan 2, Mariestad

Ansvarig nämnd

Miljö- och byggnadsnämnden

Kontakta oss

Adress

Töreboda Kommun
Drottninggatan 4
Box 83
545 22 Töreboda

Telefon

0506-180 00

Samarbetskommunerna
Mariestad kommuns
Gullspång kommuns