Vision och kostpolicy

Syftet med visionen och kostpolicyn är att den ska styra verksamheten mot uppsatta mål samt att kommunens intentioner blir tydliga för kommuninvånare, personal samt matgäster.

Vision

Vi vill att matgästen ska få en trevlig totalupplevelse av måltiden. Den ska vara säker, god och näringsrik. Personalen har kunskap om måltidens förutsättningar och känner stolthet för den mat som serveras.

Kostpolicy

Måltiderna ska vara näringsrika, goda, omväxlande och anpassade efter matgästens behov. Det innebär att mat och måltiderna ska

  • Ta vara på sensoriska kvalitetsvärden som doft, smak, utseende, konsistens sam näringsinnehåll. Detta innebär framförallt att vår kommun arbetar för att servera nylagad mat och minimera varmhållningstider.
  • Följa de svenska näringsrekommendationerna och anpassas efter individuella behov utifrån etiska, kulturella, religiösa och medicinska skäl.
  • Följa Livsmedelsverkets råd för bra mat i skolan, förskolan samt äldreomsorgen.
  • Pedagoger, omsorgspersonal sam kostpersonal arbetar gemensamt för att tillgodose matgästens behov.

Måltidsmiljön ska vara lugn och trivsam och maten ska vara trevligt serverad och presenterad. Det innebär att

  • Måltiden ska vara ett tillfälle för social gemenskap och samtal. För att det ska bli så krävs att det skapas förutsättningar för att gästen ska får tid på sig att äta, att dukningen är trevlig och att det är en rofylld miljö.

Sidan senast uppdaterad: