Skolmåltider

Vårt mål är att skapa matglädje och servera god och näringsriktig mat.

Att redan från tidig ålder visa vad som är bra mat är viktigt för att långsiktigt bidra till att förbättra folkhälsan. Att skapa matglädje och väcka nyfikenheten på mat bland våra matgäster är ett av våra mål, liksom att maten ska vara god och näringsrik. Genom att ge barnen tillfälle att lära sig att tycka om många olika rätter och ge dem positiva attityder till mat bidrar vi till att grundlägga ett rikt matliv.

Vi satsar på att utveckla salladsbufféerna i våra kök och att laga mat från grunden i alla kök är för oss en självklar målsättning.

De flesta av våra kök är tillagningskök där all mat lagas på plats såsom frukost, lunch och mellanmål. Några av tillagningsköken lagar dessutom mat som skickas till något eller några av mottagningsköken.

I mottagningsköken görs frukost och mellanmål på plats. Huvudkomponenten till lunchen, till exempel köttfärssåsen, kommer från ett tillagningskök medan mottagningsköken själva tillagar komponenter som potatis, pasta och grönsaker. I mottagningsköket gör man också i ordning salladsbuffén.

Måltidsverksamheten har 11 kök i förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg. Vi strävar efter att laga maten så nära matgästen som möjligt. För menyplaneringen och matlagningen står engagerade och utbildade kockar. Grunden för menyplaneringen är att skapa goda smakupplevelser som stämmer överens med Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan.

En måltid är mer än bara mat på en tallrik. Genom att arbeta med måltiden ur ett helhetsperspektiv kan varje skola och förskola tillsammans skapa de bästa förutsättningarna för att maten hamnar i magen. Vällagad mat som äts i en lugn och trygg miljö ökar chanserna till mätta och nöjda matgäster.

Offentliga måltider har positiv påverkan på folkhälsan och utgör en utjämnande faktor i det socioekonomiska perspektivet. För en del matgäster utgör vår mat det enda lagade målet som äts på en dag. Det blir särskilt märkbart efter helger och lov då det går åt mer mat än andra dagar.

Skolmat engagerar och det är vi glada för, i våra restauranger har vi daglig kontakt med våra matgäster. Är du elev och vill kunna påverka måltiderna? Ta kontakt med din rektor och engagera dig i måltidsrådet på skolan. Kom också gärna och prata med oss direkt i skolrestaurangen.