Upptäck teknikens spännande värld på Camp Marie Curie!

Töreboda kommun är stolta över att kunna erbjuda en unik sommarkurs för tjejer som går i årskurs åtta och som ger tjejerna möjligheten att utforska teknikyrken innan de ska välja vilken linje de vill studera på gymnasiet. Varför just för tjejer? Statistik visar att endast knappt två av tio sökande till de tekniska linjerna på gymnasiet är tjejer, och inom den tekniska sektorn utgör kvinnorna bara 35%. Det är dags att ändra på detta!

Teknikbranschen saknar tillräckligt många utbildade arbetssökande, och för att möta efterfrågan behöver vi rekrytera från båda könen. Teknik är inte bara spännande och kreativt, det öppnar även upp dörrar till en rad olika karriärmöjligheter. I en värld där tekniken finns överallt i vår vardag, är det viktigt att tjejer också ges chansen att vara med och forma framtidens innovationer.

Töreboda kommun befinner sig i en av landets största arbetsmarknadsregioner, och de kommande åren förväntas området expandera stort med flera stora nyetableringar. Att ha rätt kompetens blir avgörande, och företagen kommer att konkurrera om den bästa talangen.

Därför är teknikkurser för unga tjejer så viktiga. Studier visar att olika typer av teknikkollo ökar intresset för tekniska utbildningar bland tjejer. Camp Marie Curie är ett fantastiskt samarbete med Daloc som har bedrivits i tre år under åtta spännande dagar. Hittills har cirka 50 tjejer fått delta och uppleva äventyret tillsammans.

Vad har tjejerna gjort på Camp Marie Curie?

De har haft möjligheten att prova på en mängd olika tekniska aktiviteter som att byta däck, laga punkteringar, svetsa och sy trosor. De har också fått bygga discolampor, larm och analoga kameror för att framkalla bilder. Dessutom har de utforskat programmering, byggt insektshotell, lärt sig att tillverka ekologisk hudsalva och spelat trådspel. En av höjdpunkterna var när de fick testa att tillverka glass med flytande kväve. För att inspireras har de även besökt spännande platser där teknik är ett avgörande arbetsredskap som på Sötåsen, T2, Daloc, Forensiska avdelningen, Chalmers, Liseberg och Balthazar.

Det är vår övertygelse att genom att ge tjejer en möjlighet att uppleva teknikens spännande värld tidigt i livet, kan vi öka intresset och öppna upp en värld av möjligheter för framtida karriärval. Känner du någon tjej som börjar i åttan i höst kan du tipsa henne om att anmäla sig till nästa års Camp Marie Curie.

Tillsammans kan vi forma en framtid där teknikyrken blir tillgängliga för alla, oavsett kön. Välkommen till Camp Marie Curie i Töreboda kommun – där tjejer får möjligheten att utforska sin tekniska potential och bli en del av framtida innovationer!

Kvinna med axellångt hår

Terese Fahlgren Wallskog lärare i teknik och matematik och grundare till Camp Marie Curie

Sidan senast uppdaterad: