Information med anledning av säkerhetsläget i Europa

Kommunvapen för Töreboda kommun

Det försämrade säkerhetsläget i Europa skapar oro och väcker frågor. Vi har samlat information från myndigheter med aktuell omvärldsbevakning och tips på hur du kan hantera din och andras oro.

Med anledning av kriget i Ukraina cirkulerar stora mängder information och nyheter kring det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld. På denna sida finns samlad bekräftad myndighetsinformation.

Det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld, krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Broschyren: Om krisen eller kriget kommer (msb.se) Länk till annan webbplats.

Desinformation

Allmänheten uppmanas att vara källkritisk och inte sprida information du inte säkert vet stämmer.

Det är viktigt att vara källkritisk, informationsverige.se Länk till annan webbplats.

Anmäla ditt intresse av att hjälpa Ukrainska flyktingar

I kommunens E- tjänst kan du som representant för ett företag, förening eller som privatperson anmäla ditt intresse av att hjälpa till med insatser för de personer som flyr från kriget i Ukraina exempelvis tolkhjälp, arbete eller sociala insatser.

Mottagande av flyktingar med anledning av Rysslands krig mot Ukraina, intresseanmälan om arbete eller tolkning, toreboda.se Länk till annan webbplats.

Information om hjälp och bostäder till de som flyr från Ukraina

Migrationsverket får många frågor om hur man som privatperson eller företag kan hjälpa de som flyr från Ukraina. Hela Sverige behövs för att mottagandet ska fungera så bra som möjligt. Myndigheter, kommuner, civilsamhälle och privatpersoner kan bidra på olika sätt. Många vänder sig till Migrationsverket med erbjudande om kläder, leksaker eller donationer. Migrationsverket kan tyvärr inte ta emot dessa donationer utan ber personer som vill hjälpa till att kontakta lokala frivilligorganisationer för att se vilken hjälp som behövs eller vilka insamlingar som pågår. Samma sak gäller för dig som är privatperson och vill upplåta rum eller bostad till människor på flykt. Migrationsverket har inte möjlighet att placera sökande i privatpersoners bostäder.

Vi ber dig avstå från att kontakta Migrationsverket med dessa frågor. Migrationsverkets kontaktcenter och servicecenter behöver lägga resurser på att hjälpa de som behöver ansöka om tillstånd.

Frågor och svar om massflyktsdirektivet för dig från Ukraina, migrationsverket.se Länk till annan webbplats.

Sidan senast uppdaterad: