Nytt vädervarningssystem SMHI

Ficklampa som lyser i mörker samt de tre vädervarningssymbolerna längst ner till höger i bild.

Tisdag 26 oktober går SMHI över till ett förnyat vädervarningssystem med konsekvensbaserade varningar. Det finns tre varningsnivåer – gul, orange och röd.

Vädret påverkar oss alla på olika sätt, varje dag. Extremt väder kan innebära mycket stora påfrestningar på samhället men konsekvenserna av vädret kan skilja mycket beroende på var i landet eller under vilken årstid det inträffar.

I det nya vädervarningssystemet kommer en varning att utfärdas när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar i samhället samt att det finns regionalt anpassade värden för när varningar ska utfärdas.

Syftet med SMHI:s nya vädervarningar är att samhället – alltifrån regioner, länsstyrelser och kommuner till näringsliv och enskilda – ska kunna bygga en bättre krisberedskap.

Nya varningsnivåer – gul, orange och röd

Från och med 26 oktober benämns SMHI:s vädervarningar gul, orange och röd varning. De nya varningsnivåerna ger information om hur stora konsekvenser vädret kan medföra. Röd varning är den allvarligaste graden.Tidigare varningar med klass 1, 2 och 3 försvinner.

Det nya konsekvensbaserade vädervarningssystemet, SMHI.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur ska jag agera vid en varning?

Varningsnivåerna i det nya systemet innebär att besvärligt väder kan leda till konsekvenser. Det är alltså viktigt att följa varningsläget och förbereda sig, även när en gul varning utfärdas.

Hur kan du förbereda dig för stormar och oväder, Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: