Förhållningsregler - för den som delar hushåll med covid-19 smittad

Från och med 21 oktober införs särskilda förhållningsregler för den som bor tillsammans med någon som har covid-19. Det innebär att man ska undvika att träffa andra personer om någon i hushållet är smittad.

Att inte gå till arbetsplats eller skola gäller som förhållningsregel för den som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som har covid-19..

Barn i förskola och grundskola undantas. Det beror på att det är viktigt att barn får sin undervisning och för att de har en mindre risk att smitta andra.


Den som får symtom på covid-19 ska stanna hemma och kontakta sin vårdcentral för provtagning. Förhållningsreglerna tillsammans med skyddsplikten enligt smittskyddslagen innebär bland annat:

  • Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan arbeta hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.
  • Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man kan träffa andra.
  • Inte åka kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.
  • Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.
  • Vara noga med att tvätta händerna ofta.
  • Berätta om att man är hushållskontakt till en person med covid-19 om man har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.
    (Källa: Vårdgivarwebben, Smittskydd Västra Götaland, 2020-10-21)

Smittskydd Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: