Töreboda kommun Till startsidan Töreboda kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Genvägar

Viktig information om brandrök i Hova med omnejd

Uppdatering 2019-02-15
Den taktik för att minska rökutvecklingen som använts de senaste dagarna har varit effektiv och kommer därför att fortsätta under hela helgen. Prognosen för vinden är att det ska vara samma vindriktning som nu fram till nästa helg. Mätningarna av kolmonoxid i det bostadsområde som ligger närmast branden fortsätter under helgen. Ingen kolmonoxid har hittills uppmätts i området utan det är enbart röklukt. Mätningarna sker på lite olika ställen i bostadsområdet samt under olika tidpunkter.

Räddningstjänstens bedömning är att släckningsarbetet och sen även röken kommer att fortsätta under en längre tid.
De boende som är oroliga över hur röklukten påverkar ägodelar rekommenderas att ta kontakt med sitt försäkringsbolag.

Nästa uppdatering kommer i början av nästa vecka så länge inget oförutsett inträffar under helgen som behöver kommuniceras ut. Räddningstjänstens inriktning med arbetet vid branden i Hova är fortsättningsvis att minimera rökutvecklingen så att Hova inte ska påverkas av brandrök.

Uppdatering 2019-02-14
Räddningstjänstens inriktning med arbetet vid branden i Hova är fortsättningsvis att minimera rökutvecklingen så att Hova inte ska påverkas av brandrök.

Det nya arbetssättet som inleddes under onsdagen med att få in vatten i byggnaden genom att borra i hål i väggarna har visat sig vara effektivt. Vinden förväntas minska i hastighet under torsdagen vilket minskar spridningen av röken.
Under onsdagen genomfördes mätningar av kolmonoxid i det bostadsområde som ligger närmast branden. Ingen kolmonoxid uppmättes i området utan det är enbart röklukt. Uppföljande mätningar kommer att göras under torsdagen.

Målet med insatsen är fortsatt att ingen ska skadas till följd av brandröken samt att minimera skadan på miljön från släckvattnet. Det släckvatten som nu används återanvänds vilket minskar belastning på miljön samt på det kommunala vattennätet.

2019-02-12
Sedan i söndags den 10 februari klockan 9 brinner det i en större lagerbyggnad i utkanten av Hova i Gullspångs kommun. Materialet som brinner utgörs av lagrade sopor, vilket innebär att branden medför kraftig rökutveckling. I de fall boende i Hova eller på annan plats känner obehag relaterade till röken så är räddningstjänstens rekommendation att fönster och ventilation stängs samt att man håller sig inomhus. Vid eventuella allvarliga problem relaterade till röken tas kontakt med 112. Under natten mot tisdagen har vindriktningen varit i riktningen mot Älgarås i Töreboda kommun. Under tisdagen kommer vinden att vända så att röken går mot Hova tätort. Som det ser ut nu är röken utspädd när den når bebodda områden.

Vid eventuella förändringar av rökspridningen som innebär fara för allmänheten så kommer information om detta att förmedlas via information i radio och TV samt på Gullspångs kommuns hemsida www.gullspang.selänk till annan webbplats

Branden är svårsläckt och släckningsarbetet kommer att fortsätta under en längre tid. Räddningstjänstens inriktning med branden är att åtgärder vidtas för att minimera rökutvecklingen från branden. Räddningstjänstens mål med insatsen är att ingen ska skadas till följd av röken. Röken sprider sig i vindriktningen och räddningstjänsten arbetar aktivt för att minimera mängden rök.

 

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-15

Kontakta oss

Adress

Töreboda Kommun
Drottninggatan 4
Box 83
545 22 Töreboda

Telefon

0506-180 00

Samarbetskommunerna

Mariestad kommuns
Gullspång kommuns